Fäbodar i ortnamnen

Fäbodbruket har lämnat tydliga spår på våra kartor i form av ortnamn.

Nybodarna i Oviken socken, Jämtland år 1936. Namnet är känt sedan mitten av 1700-talet, och kanske ersatte fäboden då en äldre bebyggelse. Foto: Folke Hedblom (Isof, ULMA 34432).

Ärvda eller nya namn

En del fäbodar ärvde redan befintliga naturnamn på platsen, till exempel Arådalen i Jämtland där namnet kunde syfta både på dalen och på fäbodarna som låg där. Andra fäbodar fick namn i samband med att de anlades eller började användas. Ibland fanns det ett namn för hela fäbodstället och egna namn för de olika gårdarnas fäbodar.

Eftersom fäbodar kunde byta ägare eller användningsområde var kunde namnen vara mer föränderliga än andra typer av ortnamn. Ett sådant exempel är att en fäbod kunde få namnet Gammelbodarna när den fick konkurrens av nya fäbodar (som på motsvarande sätt kunde namnges med Nybodarna eller liknande).

Vanliga fäbodnamn

Det finns många olika typer av namn på fäbodar, och de varierade på olika platser. Men det finns några namnmönster som går igen i de tidigare fäbodområdena i landet.

Det var vanligt att fäbodnamnen fick efterled som -bodarna, -fäbodarna, -säter och -vallen. Förlederna i namnen kunde ofta bestå i ett bynamn (Bjästabodarna), personnamn (Kristinabodarna) eller naturnamn (Skåsjöbodarna). Det var också vanligt med förled som stod i relation till andra fäbodar, till exempel Gammel-/Ny-, Norr-/Söder-/Väst-/Öst- (Gammelvallarna, Nybodarna, Norrfäbodarna, Söderbodarna).

Berätta om fäbodnamn!

Vad kallas fäbodarna och vad betyder namnen för dig? Svara på Isofs webbfrågelista och hjälp oss att undersöka ortnamn kopplade till fäbodbruket!

Röster från arkivet

I arkivet finns berättelser med exempel på hur fäbodbruket gav namn åt olika platser i socknen.

Gätsla i den förra bemärkelsen (=betesplats), vilken troligen är den ursprungliga, ingår i geografiska namn i socknen till exempel Måndagsgätslan. I det namnet avspeglar sig även det tidigare nämnda bruket att ha skogen indelad i områden för olika veckodagar liksom i benämningarna Lördagstjärn, Onsdagstjärn, Söndagstjärn och Onsdagsmyren. (---)

Berättat i Bollnäs socken av Erik Eriksson (född 1897), Stina Ekman (född 1885) och Lisa Jonson. Upptecknat 1960 av Lena Husmer (Isof, ULMA 24570)

Det finns flera exempel på ortsnamn här i Torsåker som oförändrade gått i arv från gamla fäbodar. ”Bäckebo”, Fors gamla fäbodvallar, är ett sådant namn och ”Nordansjö” var en Vallby fäbod intill 1600-talets början. (---)

Fäbodvägen hade sina bestämda viloställen, öpna grönskande platser i skogen, som avbetades av kreaturen, medan de blivande fäbodjäntorna och kamraterna för sommaren, åto ur sina matsäckar (---). Varje sådant viloställe – ”standa” – på fäbodvägar och vallstigar, har sin egen tradition och lever ännu under sitt namn i kärt minne hos de gamla i byarna. (---) I några fall påminna ortsnamn om dessa uråldriga viloställen efter fäbodstigarna, till exempel de ovannämnda Svistanda och Granstanda. (---)

Berättat i Torsåkers socken, Gästrikland år 1943 av William Eriksson (Isof ULMA 34715).

Namn på fäbodar – några exempel från Jämtland

I den senaste delen av serien Sveriges ortnamn avhandlas bebyggelsenamnen i Hackås och Ovikens socknar. Fäbodnamnen presenteras separat och här bjuder vi på några exempel från boken:

Anjebodarna, Ovikens socken: Förledet innehåller det dialektala ordet änge ’äng’, ’slåtteräng’.

Baksjöbodarna, Hackås socken. Namnet är givet efter läget vid Baksjön.

Fittjebodarna, Ovikens socken: Innehåller det dialektala ordet fittja ’gräs (för slåtter) vid vattendrag’.

Gammalbodarna, Ovikens socken: Hette på 1700-talet Dillnevallen eller Dillnebodarna efter byn Dillne, men bytte på 1800-talet namn till Gammalbodarna. Ordet gammal kom sannolikt in i namnet på grund av antingen att det är ett ställe som inte brukas längre eller att det fått konkurrens av ett nytt fäbodställe.

Lillvallen, Hackås socken. Namnet syftar förmodligen på fäbodställets storlek.

Mustabodarna eller Mustebodvallen, Hackås socken. Namnet innehåller dialektordet must ’fuktighet, saftighet’ och syftar förmodligen på gräs eller annan växtlighet på platsen. Kallas även Näsbodvallen där förledet Näs- förmodligen syftar på att fäbodstället ligger i en enklav tillhörande Näs socken.

Pullvallen, Ovikens socken. Namnet är otolkat. Möjligen har det ursprung i sydsamiskans bueledh ’att brinna’. Flera samiska språk har ortnamnselement med betydelsen ’bränt ställe’, till exempel pitesamiska bållem, lulesamiska boullem, nordsamiska buollán eller umesamiska buollám (bara i ortnamn).

Sjulesbodarna, Hackås socken. Fäbodnamnet innehåller ett personnamn eller hemmansnamn Sjul-Ers.

Boken Ortnamnen i Jämtlands län: Bebyggelsenamnen i Bergs kommun – Hackås och Ovikens socknar av Josefin Devine 2024

Källor & lästips

Litteratur

Josefin Devine (2024): Ortnamnen i Jämtlands län: Bebyggelsenamnen i Bergs kommun – Hackås och Ovikens socknar. Ingår i serie: Sveriges ortnamn. Innehåller särskilt avsnitt om namn på fäbodar.

Josefin Devine (2021): Bygden, byarna och buan: studier av bebyggelsenamnen i Hackås och Ovikens socknar, med ett särskilt avsnitt om fäbodnamnen Länk till annan webbplats.. Umeå universitet. Innehåller särskilt avsnitt om namn på fäbodar.

Mats Wahlberg (2011): Uppländska fäbodar. I: Uppländska namnstudier. Valda namnspalter ur Upsala Nya Tidning 1982–2002.

Erik-Olof Bergfors (2001): Ortnamnen i Dalarnas län: Bebyggelsenamn i Leksands kommun Länk till annan webbplats.. Ingår i serie: Sveriges ortnamn. Fäbodnamnen i respektive socken redovisas separat.

Bertil Flemström (1995): Ortnamnen i Jämtlands län: Bebyggelsenamn i Bräcke kommun Länk till annan webbplats.. Ingår i serie: Sveriges ortnamn. Fäbodnamnen i respektive socken redovisas separat.

Bror Lindén (1990): Ortnamnen i Dalarnas län: Bebyggelsenamn i Mora kommun Länk till annan webbplats.. Ingår i serie: Sveriges ortnamn. Fäbodnamnen i respektive socken redovisas separat.

Bertil Flemström (1983): Ortnamnen i Jämtlands län: Bebyggelsenamn i Ragunda kommun Länk till annan webbplats.. Ingår i serie: Sveriges ortnamn. Fäbodnamnen i respektive socken redovisas separat.

Allan Rostvik (1953): Nyare ortnamn i Gräsmora fäbod i Envikens socken Länk till annan webbplats.. I: Ortnamnssällskapets i Uppsala årsskrift 18.

Folke Hedblom (1945): De svenska ortnamnen på säter. En namngeografisk undersökning Länk till annan webbplats.. Acta Academiae Regiae Gustavi Adolphi 13; Studier till en svensk ortnamnsatlas 2. Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

Arkivmaterial

Ortnamnsregistret

Ortnamnsregistret på isof.se är en digitaliserad version av det topografiska registret i Namnarkivet i Uppsala. Registret innehåller uppgifter om ortnamnens äldsta belägg och deras uttal samt litteraturhänvisningar. Här kan du fritextsöka på ortnamn eller ortnamnselement. Du kan även filtrera på exempelvis landskap, socken eller namntyp.

Fäbodkulturen – ett levande kulturarv

Fäbodkulturen är ett levande kulturarv i Sverige, och finns inskrivet på den nationella förteckningen över immateriella kulturarv. I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik. Norge och Sverige har gemensamt nominerat fäbodkulturen till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Inskrivningen sker i december 2024.