- Startsida
- Folkminnen
- Kunskapsbanker och webbutställningar
- Webbutställningar folkminnen
- I fäbodarnas land
I fäbodarnas land
En webbutställning om fäbodarnas levande kulturarv
-
Fäbodar nu och då
Under många hundra år hade fäbodarna en avgörande roll för befolkningen i stora delar av Sverige. Fortfarande i dag finns levande fäbodar i landet.
-
Ett levande kulturarv
Kopplat till fäbodarna finns ett rikt levande kulturarv. Här ryms kunskaper om bland annat djur och natur, skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, s...
-
Om fäbodvallens byggnader
På fäbodvallen kunde det finnas en eller flera fäbodar. Bebyggelsen kretsade runt boskapsskötsel och mjölkhantering.
-
Fäbodpigans vardag
Fäbodarna var i äldre tid en utpräglat kvinnlig arbetsplats där fäbodpigorna hade en rad specialiserade arbetsuppgifter.
-
Mjölkhantering och mjölkförädling på fäboden
På fäboden kretsade det mesta runt mjölken. Förutom att mjölka djuren skulle fäbodpigan bereda smör, ost och messmör till hemgården.
-
Fäbodslöjd
I fäbodpigans arbete ingick en hel del slöjdande för både fäboden och hemgården. Hon skulle bland annat sticka strumpor och vantar, sy kläder och til...
-
Kvinnorna, korna och naturen
Livet på fäboden krävde stora kunskaper om den omgivande naturen, växter, väder och vind, årstider samt så väl tama som vilda djur.
-
Fäbodarnas musik
På fäbodarna utvecklades en unik musiktradition som var tätt kopplad till de olika arbetsmomenten på fäboden.
-
-
-
Fagergås, Kruslinna och Majros – om kornas namn
Vad hette korna på fäbodvallen? De traditionella konamnen var ofta sammansatta, och namn med efterleden - gås var vanliga i fäbodområden.
-
Bildutställning: Fångade fäbodstunder
Genom fotografier, illustrationer och föremål kan vi få en inblick i äldre tiders fäbodväsen. Här har vi samlat några bilder från arkiven på Isof och...
-
Fäbodar i arkiven
I svenska arkiv finns mycket material som rör fäbodarnas historia. Stora delar finns tillgängligt digitalt via olika sök- och arkivtjänster.
-
Länkar och lästips om fäbodar
För den som vill lära sig mer om fäbodar och fäbodväsen finns ett stort utbud av litteratur, film och annan information att ta del av. Här får du någ...
Om webbutställningen
Webbutställningen om fäbodar är framtagen inom ramarna för Sveriges arbete med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.
Sveriges arbete samordnas av Isof, och sker i samarbete med myndigheterna Nordiska museet, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksantikvarieämbetet, Sametinget och Svenskt visarkiv.
Läs mer och följ arbetet på webbplatsen levandekulturarv.se Länk till annan webbplats.!