- Startsida
- Folkminnen
- Kunskapsbanker och webbutställningar
- Kunskapsbanker folkminnen
- Lär dig mer om folklig sång och musik
- Musiksamlare
- Einar Övergaards folkmusiksamling
Einar Övergaards folkmusiksamling
Under sina resor i Sverige upptecknade Einar Övergaard (1871–1936) inte mindre än 840 låtar och visor.
Vid tiden för det förra sekelskiftet åkte studenten Einar Övergaard runt i Sverige för att dokumentera folkmusik. Under sina resor upptecknade han inte mindre än 840 låtar och visor.
Einar Övergaard föddes år 1871 i Göteborg. Efter studentexamen insjuknade han i en lungsjukdom och skickades till Valdres i Norge för konvalescens. Einar Övergaard spelade fiol och i Norge kom han i kontakt med folkmusiken där och började teckna upp låtar.
840 låtar och visor
1893 började Einar Övergaard studera i Uppsala och på somrarna fortsatte han sitt arbete med att teckna upp låtar och visor. Han gjorde resor i Norge, Dalsland, Värmland, Dalarna, Hälsingland och Medelpad. Uppteckningarna gjordes under åren 1893–1906 och samlingen omfattar 840 låtar och visor.
Större delen av Einar Övergaards folkmusiksamling förvaras i arkivet i Uppsala medan uppteckningarna från Bohuslän förvaras i arkivet i Göteborg. De flesta låtarna som Einar Övergaard upptecknade i Bohuslän är polskor. Men i samlingen finns även ett antal marscher och hallingar.
Efter studierna bosatte sig Einar Övergaard i Uddevalla där han arbetade som lärare i biologi, geografi och kemi.
Smakprov från samlingen
På den här sidan hittar du ett smakprov från de låtar och visor som Einar Övergaard upptecknade i Bohuslän från spelmännen Alfred Lundberg, Carl Olsson, Gustaf Johannesson, Niklas Larsson, Niklas Olsson och soldat Lind
. Spelmännen han träffade kan du läsa mer om på sidorna Spelmannen genom tiderna.
Ta del av låtarna: