• Huvudmeny

Stockholm

Tankar om och firandet av Halloween

Inför Agneta Liljas bok Sockrade hjärtan och godissugna spöken som trycktes 1998  dokumenterade vi firandet av Halloween i Sverige. År 2013 följde vi upp dokumentationen med ett nätupprop. Flera hundra personer runt om i Sverige berättade om sin syn på och firande av Halloween. Nedanstående svar är från Stockholm.

Vad tycker du om Halloween?

Jag är för allt som går att fira! Tycker det är bra om Allhelgona och Halloween inte infaller samtidigt, eftersom de medför olika saker att fundera över men ser gärna att båda finns. Det bör finnas tid åt både fest och åt begrundande av livets förgänglighet!

Berätta om vad du gör på Halloween!

Har inte firat sedan jag var liten, men då klädde vi ut oss och knackade dörr. Min pappa styckade ibland älg hemma på Halloween, då var det roligt när det kom andra barn och ringde på. ”Nästa!” brukade han säga, iförd blodigt förkläde och med förskärare i näven.

Har du själv gått runt och frågat om ”bus eller godis”?

Vi gick runt, utklädda, fast det kan inte ha synts mycket eftersom det var så kallt ute. Minns särskilt en gång när vi knackade på hos en famlij som var Jehovas Vittnen och de blev arga på oss. Istället för att busa lade vi dock en presenthög med godis på deras soptunna.

(Arkivuppteckning DAGF 1592)PDF (pdf, 1.5 MB)