• Huvudmeny

16 februari 2021

Fettisdagen

Traditionen med fastlagsbullar är något som vi i modern tid har behållit från fastlagsfestandet. Idag är det är många som uppmärksammar fettisdagen med semlor i olika varianter.

semlor

Fettisdag är namnet på den sista dagen i fastlagen. Ett annat namn är vita tisdagen och även den benämningen har i folkmun lånats över till påsken och används ibland om tisdagen före påsk.

Sista chansen att frossa

I katolsk tid var fettisdagen sista dagen innan fyrtiodagarsfastan fram till påsk. Som namnet antyder skulle man då äta riktigt ordentligt – gärna sju mål mat – för att stå rejält rustad inför den 40 dagar långa fastan. Traditionerna runt den kaloririka fettisdagen levde kvar även efter det att reglerna om fastan försvunnit med reformationen.

En vanlig måltid på 1800-talet var en fettrik fettisdagssoppa och fläskkorv. Eftersom det var sista chansen innan fastan att äta mjölk, ägg och vitt vetemjöl kanske en efterrätt i form av en fastlagsbulle stod på menyn.

Fettisdagsbulle, semla, hetvägg...

semla i djup tallrik med mjölk

Fastlagsbullen kallas även för fettisdagsbulle eller semla.

Hetvägg kallas den fastlagsbulle som serveras på ett djupt fat med varm mjölk. Under 1800-talet saknade dock semlan grädde och mandelmassa och det var det endast själva bullen som serverades i mjölk med lite kanel och socker.

Ordet semla har vi lånat in från tyskan, men ursprungligen kommer ordet det från latinets simila som betyder ’fint vetemjöl’, ’fint vetebröd’. På finlandssvenska är en semla det vi i Sverige kallar småfranska (jämför med tyskans semmel).

Ordet hetvägg kommer från tyskans heisswecken och syftar på fastlagsbullarnas ursprungligen kil- eller korsliknande form.

...wrapsemla och korv och bröd-semla

wrapsemla

Traditionen med fastlagsbullar är något som vi i modern tid har behållit från fastlagsfestandet, det är många som uppmärksammar fettisdagen och tiden runt den med semlor i olika varianter.

Sedan ett par decennier tillbaka är semlor en del av bageriernas utbud under nästan hela januari och februari, och under de senaste åren har det dykt upp semlor i diverse nya former, till exempel wrapsemlor och semlor som ser ut som korv med bröd. Det återstår att se om det är en tillfällig trend – men att traditioner förändras över tid är ett som är säkert.

Bord med olika sorters semlor

Semmelfest på fettisdagen.

Uppdaterad 16 februari 2021

Läs mer om semlor

Levande traditioner: Semlor

Matkult.se: Fastlagsbulle – recept från 1919

Frågelådan: Varför heter det fettisdag?länk till annan webbplats

Frågelådan: Heter det semlebagare eller semmelbagare?länk till annan webbplats

Matkult.se: Högtidsbröd