• Huvudmeny

10 december 2020

Nobeldagen

Nobeldagen uppmärksammas inte bara genom direktsända utdelningsceremonier och festernas fest, en storslagen bankett för 1 300 personer. Runtom i landet anordnar många institutioner och privatpersoner egna nobelfester.

alfred nobel

Nobelpriset instiftades av Alfred Nobel, en svensk kemist, uppfinnare, industrialist och donator. Han föddes 1833 i Stockholm och dog 1896 i italienska San Remo. De världsberömda Nobelprisen i fysik, kemi, fysiologi eller medicin samt litteratur delas, jämte Sveriges Riksbanks pris i ekonomi, ut av den svenske kungen vid en högtidlighet i Stockholm på Nobels dödsdag den 10 december. Nobels fredspris administreras av Norge och delas ut i Oslo. Nobeldagen är allmän flaggdag i Sverige.

Fira nobelfest hemma

festklädda personer runt dukat bord

Nobelfest hemma. Här en alternativ nobelfest i Eskilstuna år 2005. Foto: Eva Ek (arkivuppteckning SOFI 39319)

På Nobeldagen är det inte bara pristagare och kungligheter som slår sig ner och äter en fin middag. Många alternativa nobelfester arrangeras numera av organisationer, i förskolor och skolor, på äldreboenden samt av restauranger och i privata hem. Det är inte ovanligt att man passar på att klä upp sig i fina kläder, eller att klä ut sig med medaljer och tiaror. Det hör också till att äta särskilt god mat, ofta en festlig trerättersmeny, och skåla med kungen i teven.

"När jag bodde hemma hos mina föräldrar, brukade min mamma säga att hon var 'bjuden på Nobelfesten'. Då bänkade hon sig framför tv-sändningen av Nobelfesten med en tallrik mat eller en kopp kaffe och kvällsfika och följde sändningen. Då var jag inte särskilt intresserad av att titta på Nobelfesten, men senare, som vuxen, började jag själv göra likadant: äta framför tv-sändningen av festen. När jag träffat och flyttat ihop med min sambo, 1992, fortsatte vi göra så, och det utvecklades gradvis från år till år till att vi lade ner lite extra möda på maten, drack ett gott vin och så vidare. Sedan blev det så att vi bjöd in ett par kompisar som också delar vårt såväl ironiska som allvarliga intresse för kungligheter, traditioner, kulturhistoria, litteratur, vetenskapshistoria - och god mat!"

Kvinna född 1968, Umeå
Arkivuppteckning: SOFI 39320

"TV:n var på i bakgrunden så länge som de visade middagen och även lite under dansen efteråt. Vi tittade bara aktivt när det var processionen nedför trappan, man måste ju titta på vad de har på sig."

"Vi hade prisutdelning efter middagen (istället för innan). Kategorierna var desamma som vid den riktiga prisutdelningen, men motiveringen till varför personen i fråga fick priset hörde nog till det mer skämtsamma slaget."

"Vi hade köpt några vykort på kungafamiljen, som stod uppradade på en hylla bredvid matbordet så vi fick lite 'kunglig glans' på tillställningen."

Citat från en frågelista om privata Nobelmiddagar och Nobelfester 2006
Arkivuppteckning: ULMA 39319

Språkligt om Nobeldagen

En vanlig fundering är huruvida ordet Nobelpris ska skrivas med stor eller liten begynnelsebokstav. I grunden är det med stor begynnelsebokstav, men det beror på hur det används.

När det handlar om det bestämda priset, där kopplingen till personen Nobel är tydlig, bör det skrivas med stor bokstav, till exempel ”Hur många Nobelpris fick USA förra året?”. Med stor bokstav skrivs också Nobeldagen och Nobelfesten.

I överförd betydelse, där namnkaraktären är mer försvagad, är liten begynnelsebokstav mer naturligt, till exempel i ”Hon borde få nobelpris i vänlighet”, ”Vi har en egen liten nobelfest hemma hos grannen”.

Uppdaterad 08 januari 2020

Läs mer

Artikel: "Den alternativa nobelfesten. En tv-publiks festdeltagandePDF (pdf, 217.4 kB)" av Marlene Hugoson (från Bodil lajv. Festskrift till Bodil Nildin-Wall den 18 januari 2007)

Artikel: "The Popular Nobel Prize Award Banquet. The Distanced Participation of an Interacting TV-Audience"PDF (pdf, 1.2 MB) av Marlene Hugoson (från The Ritual Year and Ritual Diversity. Proceedings of the Second International conference of The SIEF Working Group on The Ritual Year, Gothenburg June 7-11, 2006)

Artikel: “Vad är väl en bal på slottet … Nobelfest i slott och koja” av Christina Fjellström (från boken Nu gör vi jul igen, 2006)

Frågelådan: Ska det vara Nobelpris eller nobelpris?länk till annan webbplats