• Huvudmeny

9 december 2020

Annadagen

I allmogesamhället var Annadagen förknippad med olika julförberedelser.

svartvitt fotografi med kvinna som rör i ölkar

Annadagen var en bra dag att inleda julbrygden. Bilden föreställer ölbryggning på Gotland år 1963. Foto: Nordiska museet (CC BY-NC-ND)

”Anna med kanna”

I allmogesamhället var Annadagen en viktig hållpunkt för olika julförberedelser (läs mer om märkesdagar i artikeln Tideräkning, almanackor och olika dagar). Det talades om ”Anna med kanna”, som syftade på julbrygden. Kring ölbryggningen fanns olika traditioner. I vissa delar av landet skulle julbrygden påbörjas denna dag. I andra delar skulle bryggningen ha kommit så pass långt att ölet gick att smaka av.

"Julbrygden tog sin början på Annadagen. Det var 'Anna mä kanna'."

Kvinna född 1871, Västergötland
Arkivuppteckning: IFGH 2883:4.

"Den 9 dec., Anna-dagen, sade man:

'Anna den granna
som kommer med kanna.'

Ty nu skulle julölet vara färdigbryggt. Då skulle man bjuda grannar och släktingar till sig för att dessa skulle få avsmaka det goda ölet."

Man född 1860, Bohuslän
Arkivuppteckning: IFGH 4894:37

Lutfisken i blöt

svartvitt fotografi på flicka som håller i en bit lutfisk ovanför ett kar

Foto: Uppsala-Bild/Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND)

Annadagen var också den dag då lutfisken skulle läggas i blöt för att bli färdig lagom till jul. Proceduren med torkad fisk och en basisk lösning av vatten, släckt kalk och soda omfattar flera steg. Avvägningen vid lutning och urvattning är viktig för att fisken ska få en bra konsistens.

förpackningar med lutfisk i frysdisk

Idag säljs lutfisken färdig, oftast vacuumförpackad eller djupfryst, för tillagning i ugn eller mikro.

"I december vidtog slakt, tvätt, bryggning, bak och någon gång ljusstöpning. Baket var det som upptog mesta tiden. Lutfisken lades i blöt Annadagen. Mängden av kalk och soda räknades i ort.

Annadagen lade man lutfisken i vatten och Alexanderdagen i lut. Sedan skulle fisken ligga i lut i 2 dagar och därefter i vatten, som man bytte varje dag."

Kvinna född 1878, Halland
Arkivuppteckning: Ifgh 5822:33, 5823:18

Namnet Anna

I den rikssvenska och finlandssvenska almanackan har Anna namnsdag den 9 december, efter den heliga Anna, jungfru Marias mamma.

Anna är en grekisk form av hebreiskans channā ’nåd’. Det kan också vara ett i flera språk förekommande ord med betydelsen ’mamma’. 

Uppdaterad 08 januari 2020

Lästips

Jan-Öjvind Swahn: Den svenska julboken (1993)

Ebbe Schön: Julen förr i tiden (1980)

Sigfrid Svensson: Bondens år (1945)