• Huvudmeny

7 oktober 2020

Brittsommar

Sommarvärme på hösten? Ja, då är det brittsommar!

sol genom höstlöv

Brittsommar syftar ursprungligen på dagarna kring brittmäss, heliga Birgittas dag den 7 oktober, då det enligt folktron ofta varit fint och varmt väder.

Brittsommar i folklig tradition

I Halland sades det att ullen skulle börja kardas på Birgittadagen, i Västergötland skulle potatisen upp under brittsommaren. Och från Gunnarsnäs socken i Dalsland berättas: 

”Det brukade komma några varma dagar i oktober. De kallades för brittsommar. Det var den sista sommaren på året. När det fanns björn i skogarna här, så ville han inte gå och lufsa sedan det blev kallt. Han kröp i ide. Han bäddade med mossa, för att han skulle få ligga mjukt och inte frysa. Han passade på att torka mossan medan det var brittsommar. Det var för att björnen skulle få det bra, som vi fick en liten sommar till.”

Man född 1865, Dalsland
(arkivuppteckning IFGH 5251:36)

Indiansommar

Indiansommar betecknar samma sak, alltså en period med torrt och varmt väder under hösten. Ordet är ett lån från engelskans Indian summer, som i USA och Kanada betecknar just en period av milt och soligt väder på senhösten eller under tidig vinter. Uttrycket kan i engelskan också beteckna en lugn, trevlig eller framgångsrik tid i slutet av en period, till exempel i slutet av en människas liv.

Enligt vissa uppgifter är uttryckets uppkomst okänt, enligt andra sägs det vara känt sedan 1794. En förklaring till uttrycket kan vara att dessa väderperioder finns i norra delarna av Amerika, i de områden som då beboddes av ursprungsbefolkningen.

Uppdaterad 08 januari 2020

Läs mer

Aktuellt namn: Birgitta

Dagens namn i almanackan: