• Huvudmeny

24 augusti 2020

Bartolomeusdagen

Den 24 augusti har Bartolomeus namnsdag. I bondeåret var det nu som hösten startade.

Träd med höstlöv mot blå himmel.

Barsmässan angav början på hösten och höstsysslorna.

Namnet finns med i almanackan till åminnelse av Jesus apostel Bartolomeus (i Bibel 2000 skrivs hans namn Bartolomaios efter den grekiska formen) och dagen var helgdag fram till år 1772. Bartolomeus är en grekisk-latinsk form av ett bibliskt namn med betydelsen ’Talmajs son’.

Bartolomeus är idag ett mycket ovanligt namn i Sverige, enligt Statistiska centralbyråns namnstatistik finns år 2016 bara 65 personer som heter Bartolomeus, varav endast fem har det som tilltalsnamn.

Nu är det höst

Anledningen till att namnet ändå lever kvar i almanackan är för att det är en så kallad märkesdag i bondeåret, en dag då man skulle börja eller avsluta något (läs mer om märkesdagar i artikeln Om tideräkning och almanackor). Barsmässan (även kallad bärsmässa, bartelsmässa, balsmäss, bertilsmässa, bertelsmässa och bärtelsmässa) angav början på hösten och höstsysslorna. 

Enligt uppteckningar från Hälsingland skulle humlen vara inplockat innan Barsmäss, annars blev den blöt och besk. I Västergötland uttrycks att ärtor och bönor skall skördas innan Bartolomeus med ordspråket: ”Bartla hur du bartla vill så ska ja la ha mina ärter in”. Det sägs också att det är den rätta dagen att plocka brännvinskryddan malört.

"Om Bertel har sin hud torr, så får bonden sin säd torr"

Bertel var en stor jätte som bodde på Visingsö. Han låg i fejd med bönderna och gjorde dem mycket ofog. Så kom de överens att om bönderna kunde gömma honom skulle han inte göra mer ofog för dem. Och det kontraktet gick han in på. De försökte på alla sätt men han kom alltid tillbaka. Slutligen lade de honom på en oxhud och bredde lindkol över honom. Varje år det inte regnade på Bertelsdagen skulle han få rycka ett hår ur oxhuden. Då sade han: 'År och hår de går men lindkol ruttnar aldrig' – och då blev han där.

Upptecknat från Alvastra, Östergötland, 1917 Arkivuppteckning: 2415:23, s. 4

Bartolomeinatten

Bartolomeinatten kallas natten till den 24 augusti till minne av blodbadet på franska protestanter (hugenotter) den 24 augusti 1572.

Uppdaterad 08 januari 2020

Läs mer

Dagens namn i almanackan: Bartolomeus

Artikel: Tideräkning, almanackor och olika dagar