• Huvudmeny

27 juli 2020

Sjusovardagen

Sjusovardagen handlar egentligen inte om alla morgontrötta utan är tillägnad sju kristna helgon från Anatolien.

katt som sover

Sjusovardagen var fram till år 1900 en helgondag i Sverige. Dagen har fått sin benämning efter en legend om sju kristna ynglingar från Anatolien (ungefär det asiatiska Turkiet) som sov i nära 200 år, gömda i en grotta. När de vaknade trodde de sig ha sovit bara en natt.

Varianter på legenden

I det folkliga berättandet finns även andra varianter av legenden, något som märks i våra samlingar.

”Denna inträffade den 26 juli i och stod med detta namn angiven i 1880 talets almanacka. Detta var ju en sen gammalt bibliskt historisk dag, då Gud skulle låtit 7 kristna män sova i en bergsskreva i så många år att de fick leva annars skulle de ha stenats.”

Arkivuppteckning: ULMA 23288

"Tre män som en böndag gick in i skogen för att stjäla näver, sov i 700 år, när de vaknade kände ingen igen dem, deras mynt gällde inte, och de mötte olycka och död som straff för synd."

Arkivuppteckning: 1775:b:9

"Sju lade sig och sov, det regnade. Sov 300 år, vaknade, kände sig hungriga. Skulle köpa bröd, fick se hur länge de sovit. De lade sig i en bergsskreva och dog ”för den kristna lärans skull.”

Arkivuppteckning: 10953

Folktro om sjusovaredagen

Ingen bra dag att försova sig

Det är från legenden om de sju kristna långsovarna vi fått uttrycket sjusovare om den som sover länge. I folktron fanns också föreställningar om att den som sov länge just den här morgonen skulle bli trött eller sova länge resten av året. Den som försov sig riskerade att uppvaktas med ris och skämtpresenter.

”Sover man länge sjusovaredagen, kommer man att göra det hela året”

Arkivuppteckning: 6408

”Om man ligget till kl. 7 blir man trött hela sommaren”

Arkivuppteckning: 12234

Varning för regn

Dagen troddes också vara av betydelse för det framtida vädret, till exempel om det regnade på sjusovaredagen skulle det fortsätta regna i sju veckor. Som tur var kunde Botvid, med namnsdag den 28 juli, "bota" vädret genom att bjuda på bättre.

”Var spådag. Om det regnade den dagen, blev det regn i sju veckor.”

Arkivuppteckning: ULMA 23524

”...då kunda alla skördar bliva förstörd och ett nödår uppstod”

Arkivuppteckning: ULMA 25221

”Det sjusovare fele, de kan Botvid hele”

Arkivuppteckning: ULMA 10166

Uppdaterad 07 januari 2020