• Huvudmeny

13 april–12 maj 2021

Ramadan

Den muslimska högtiden ramadan 2020 inleds den 23 april och avslutas med id al-fitr i slutet av maj.

Starkt lysande månskära mot kvällshimmel. I förgrunden syns svarta konturer av träd.

Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år .

Ramadan är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en helig fastemånad. Ramadan sägs vara den månad då profeten Muhammed fick sin uppenbarelse genom ärkeängeln Jibril.

Månkalender

Jämfört med den gregorianska kalendern som är en solkalender flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender.

Fasta och fest

Fastan är en stor högtid som praktiseras av både shia- och sunnimuslimer. För muslimer (undantaget t.ex. barn, sjuka och gravida) innebär fastemånaden att man inte ska äta eller dricka från soluppgång till solnedgång. Ramadan är också en tid för festligheter då det efter mörkrets inbrott hålls två viktiga måltider med familj och vänner; en gång på kvällen när solen gått ner (Iftar) och en gång på natten innan solen går upp (Suhur). I muslimska länder finns det människor som arbetar som ”Msaharati” som spelar på trumma för att väcka folk till Suhur så att de ska hinna äta innan solen går upp.

Många dekorerar sina hem med till exempel ”fanous” ('lampa, ljus'), ljuslyktor som idag är starkt förknippade med ramadan. Förr i tiden användes de för att lysa upp vägen till moskén på natten.

färgglada hängande lyktor

Självutveckling och kontemplation

Den årliga fastan är en av islams fem grundpelare och avsikten är att lära sig tålamod och ödmjukhet och att öka sitt religiösa medvetande. För många handlar ramadan om en tid för eftertanke och ökad självinsikt.

Många har som tradition att läsa hela koranen under ramadan och därför är koranen uppdelad i trettio delar som kallas Ajza. Läser du en del varje dag i månaden ramadan så blir du klar till id al-fitr. Koranen är skriven på en gammal variant av standardarabiska.

Festligt avslut med id al-fitr

Ramadan avslutas med högtiden id al-fitr som firas i 3 dagar efter fastans avslut. Id al-fitr inkluderar bön om förlåtelse och uppmaning att ge allmosor.

Många muslimer samlas i moskén för att be tillsammans och man firar med mat och presenter. Det är vanligt att man bakar eller köper id-kakor, ofta fyllda med nötter, pistage eller dadlar, som man ger bort till släktingar, vänner och grannar. Barnen har nya kläder och är fina i håret och de barn som fastat gratuleras med pengar (Idiea). De vanligaste hälsningsfraserna på arabiska är eid mubarak (välsignad id) och eid sa’iid (glad id).

Id al-fitr firas av de flesta muslimer oavsett om man är aktivt troende eller inte, ungefär som att många i Sverige firar jul eller påsk utan att direkt tänka på att det är en religiös högtid.

Språkligt

Liksom andra högtider skrivs ramadan med liten bokstav. Ordet uttalas med betoning på sista stavelsen. Det är ett arabiskt ord som betyder 'vara varm'.

Id och eid är samma sak och båda formerna accepteras, men Isof har valt att använda id. Id är den transkriberingsform som stämmer bäst med den allmänspråkliga avspeglingen av standardarabiska. Användningen av eid är dock vanligare och används även oftast i engelskan. Bokstaven e avspeglar här en vokalisk halvkonsonant (ayn) som är svår för icke-arabisktalande att återge.

Id al-fitr betyder översatt till svenska helt enkelt fastebrytandets fest, men kallas oftast för id-festen och eftersom id betyder just fest blir detta helt enkelt fest-festen.

Uppdaterad 18 februari 2021

Publikation

bokomslag

Röster om hajj

En av islams grundpelare är hajj – vallfärden till Mecka. Boken Röster om hajj berättar om den muslimska vallfärden och dess betydelse historiskt, socialt och språkligt.

Läs mer om boken