• Huvudmeny

8–16 april 2020

Pesach

Pesach är en av de viktigaste judiska högtiderna. Den firas till minnet av uttåget ur Egypten och befrielsen från slaveriet.

Den judiska påsken, pesach, inträffar på kvällen den 14:e dagen i månaden Nisan, då det alltid är fullmåne. Nisan motsvarar ungefär april och år 2019 firas pesach 20–27 april.

tallrik med mat

Seder är en rituell måltid som ska påminna om uttåget ur Egypten.

Uttåget ur Egypten

Det är av judisk tradition som ordet påsk kommer. Det hebreiska pesach betyder nämligen ’att gå förbi’ eller ’skona’. Det berättas i Andra Mosebok 12:23 att Gud som straff för att judarna hölls i fångenskap förgjorde alla förstfödda barn i Egypten, men skonade de hem vars dörrposter var bestrukna med blod från ett offerlamm, det vill säga de judiska hemmen.

Moseböckerna berättar hur israelerna sedan tågade ut ur Egypten och påbörjade den fyrtioåriga ökenvandring som ledde dem till Kanaans land. Både själva uttåget och Andra Mosebok har fått namnet Exodus.

A zisn peysekh


Pesach-hälsning på jiddisch ('söt pesach')

Det osyrade brödets högtid

brödkorg

Pesach kallas också det osyrade brödets högtid, eftersom man inför uttåget inte hade tid att jäsa brödet. Under pesach håller man seder, en rituell måltid då man äter sådant som ska påminna om flykten, bland annat osyrat bröd, matza.

Uppdaterad 07 januari 2020