8 mars 2021
Jämställd svenska på internationella kvinnodagen? På internationella kvinnodagen den 8 mars kan det vara på sin plats att uppmärksamma jämställdheten i svenska språket.
Internationella kvinnodagen har sitt ursprung i en socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn 1910, där man instiftade en dag till stöd för kvinnlig rösträtt. Sedan dess har internationella kvinnodagen uppmärksammats i olika sammanhang, och 1977 rekommenderade FN ett allmänt firande av dagen.
Svenskan liksom många andra språk rymmer en del som speglar att vi har levt och delvis fortfarande lever i ett samhälle där mannen utgör normen och normalvärdet. Det ger oss språkriktighetsproblem med pronomen och yrkesbeteckningar.
För trettio år sedan kunde man fortfarande använda han som könsneutralt pronomen: ”Om någon vill röka måste han gå ut på balkongen.” Det språkbruket verkar inte lika naturligt i dag. Det finns flera andra uttryckssätt att välja på:
Ett annat problem är yrkesbenämningar som slutar på -man. En rådman och riksdagsman kan lika väl vara kvinna som man. Språkrådet tycker inte det är någon bra idé att införa dubbla, könsmärkta beteckningar som rådkvinna och riksdagskvinna. Då är det bättre med könsneutrala beteckningar, till exempel tingsdomare och riksdagsledamot.
Flertalet yrkesbeteckningar är könsneutrala i dag: arkitekt, journalist, studierektor, ekonomiassistent, barnskötare, lärare, säljare etc. Välj alltså lärare snarare än lärarinna om kvinnliga lärare. På samma sätt är det helt onödigt att kalla kvinnliga idrottare för hopperskor, löperskor, simmerskor etc.
Realistiskt sett kommer vi dock att få dras med vissa icke könsneutrala yrkesbeteckningar åtskilliga år framöver, bland annat sådana på -man. Det verkar svårt att ersätta ombudsman med ombud i fall som justitieombudsman. Ett fall av omvänd språklig könsdiskriminering är att man i Sverige inte ersatt sjuksköterska med ett könsneutralt sjukskötare, som man gjort i finlandssvenskan.
Språkråd om könsneutrala pronomen och könsneutrala yrkesbeteckningar:
Finns det något könsneutralt alternativ till justeringsman?
Hur ska man beteckna brandmän och barnmorskor om man vill förhålla sig könsneutral?
En pensionerad kvinnlig professor – är hon professor emeritus eller professor emerita?
Hur gör jag för att referera till personer utan att behöva ange kön?
Finns det ett mer könsneutralt ord för affärsman?
Sminkör eller sminkös, finns det någon könsneutral form?
Har en börjat användas i stället för man i skrift?
Hur vet man om ett ord för en grupp människor är könsneutralt?
Vad är mest könsneutralt, gärningsman eller gärningsperson?
Vad är mest könsneutralt, tjänsteman eller tjänsteperson?
Är talesperson mer könsneutralt än talesman?
Matkult.se: Kvinnor som kulturbärare