• Huvudmeny

14 februari 2020

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag-firandet har sina rötter i det medeltida England, men i Sverige var det först på 1990-talet som dagen etablerades i almanackan.

Tre gamla illustrationer på kärlekspar

Alla hjärtans dag har sina rötter i det medeltida England. Här illustrationer från boken "The Quiver of Love. A collection of Valentines ancient and modern". Foto: British Library

Dag för att bilda par

Alla hjärtans dag har sitt ursprung i den medeltida anglosaxiska ungdomsseden att bilda par den 14 februari. På de brittiska öarna fanns en föreställning om att fåglar bildade par just detta datum, vilket kan ha fungerat som en inspirationskälla. Vem som blev ens ”Valentine” eller käresta under året avgjordes genom lottdragning eller av slumpen beroende på vem i lämplig ålder och av motsatt kön som man först mötte denna dag.

Med tiden kom seden att övergå till att man sände anonyma beundrarbrev eller kort och skämtsamma presenter till den man var romantiskt intresserad av. Traditionen spred sig senare till USA med dem som utvandrade dit från Storbritannien.

Förälskade ungdomars skyddshelgon

Alla hjärtans dag infaller på Valentindagen den 14 februari och även om det finns flera katolska helgon som heter Valentin är det framför allt prästen Valentin(us) i antikens Rom som brukar kopplas till alla hjärtans dag-firandet. Enligt legenden led Valentin martyrdöden år 270 efter att mot kejsarens vilja vigt unga älskande par. I berättelserna plockade han blommor i klosterträdgården som han gav till unga kärlekspar (de första valentinbuketterna). Innan han avrättades ska han ha smugglat ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var förälskad i (det första valentinkortet). Valentin har därför blivit alla förälskade ungdomars skyddshelgon.

Namnet Valentin kommer från latinets valens som betyder 'stark, frisk'.

Ny tradition i Sverige

I svensk tradition har Valentindagen inte haft någon särskild betydelse, istället har pingsten varit en högtid för liknande seder då ungdomar bildar par. Det svenska alla hjärtans dag-firandet importerades först 1956 av varuhuset Nordiska kompaniet i Stockholm som inspirerats av den ”lustiga amerikanska valentin-traditionen – den namnsdag i februari, då herrar och damer, pojkar och flickor uppvaktar varandra med små presenter i trevliga paket, prydda med röda hjärtan...”. 1964 tog även svenska blomsterhandlare fasta på idén och bidrog till att lansera detta som ”Vänskapens och Kärlekens dag”.

”Jag hade en moster som emigrerade till USA 1926. Hon började då sända mig underbart vackra Valentinkort, de var egentligen avsedda för att pojkar skulle ge åt flickor, som de tyckte om. Dessa gratulations-korten var så enastående stiliga, med sidenrosetter o. röda hjärtan av siden. Sådana påkostade kort fanns knappast i Sverige.”

Kvinna född 1915
(arkivuppteckning: ULMA 38468)

Det dröjde innan firandet av alla hjärtans dag fick ordentligt genomslag i Sverige, och inte förrän under början av 1990-talet etablerades dagen ordentligt som märkesdag i almanackan. Idag sänder många ett kort (digitalt eller via post) dekorerat med hjärtan, kärleksfulla sms, choklad eller en röd ros till den man håller kär och ibland även till sina vänner. I flera skolor både i Sverige och utomlands har dock firandet förbjudits på skoltid eftersom vissa elever blivit utan uppvakning medan andra fått många kort och rosor, vilket uppfattats som en form av mobbning.

Språkligt om alla hjärtans dag

I Sverige sågs namnet alla hjärtans dag som en lämplig parallell till de redan existerande högtiderna mors dag och fars dag – och passade därför bättre än vad en rak översättning av engelskans Valentine's Day, Valentindagen, skulle ha gjort.

Denna dag ska skrivas med små bokstäver: alla hjärtans dag. Gör man en sammansättning skrivs det så här: alla hjärtans dag-firande. Vill man använda sig av uttrycket Valentindagen ska det skrivas med stor bokstav eftersom Valentin är ett namn.

Röster om alla hjärtans dag

1998 gjorde Isof en undersökning om alla hjärtans dag-firandet i Sverige och skickade bland annat ut en frågelista till skolungdomar som skickades ut på nytt år 2015. Här är några av svaren:

Sociala medier är nog de som hypar alla hjärtans dag som mest. Bilder på lyckliga modeller med nallebjörnar, dubbelt så stora som de själva, regnar in på Instagram som ett skyfall. Facebook väller över med alla hjärtansdag-hälsningar från gamla mostrar och foton på gifta par som sitter hemma och lagat middag bland tända värmeljus. Jag och mina vänner skickar ofta ett litet meddelande där vi önskar varandra glad alla hjärtans dag.

Tjej, född år 2000 (berättat 2015)

På dagis fick vi alltid baka kärleksmums och dricka saft när alla hjärtans dag anlände. Vi satt i ring och skulle pyssla ihop fina kort att ge till varandra och till våra föräldrar. Ofta var allting rosa och ja, det kändes väl bara allmänt mysigt. Nu på högstadiet är det lite likadant fast inte riktigt lika seriöst. Elevrådet brukar grädda lite våfflor som man får köpa för 5 kronor styck och så brukar de hänga upp lite pappershjärtan i lamporna i skolkorridoren. Det är väl mysigt och så, men vi får fortfarande inga lektioner lediga eller liknande, så det är inte en dag som man speciellt ser fram emot.

Tjej, född år 2000 (berättat 2015)

Bland mina vänner börjar också 'den stora depressionen' runt denna tid, då är det mest önskan om en pojkvän som diskuteras och om hur tråkigt och ensamt de kommer vara på alla hjärtans dag. Jag har själv också känt den känslan tidigare år, känslan att man är helt ensam på denna dag och alla andra har pojkvänner/flickvänner att gulla med. I år slapp jag denna depression, jag brydde mig inte alls om att jag inte hade pojkvän. Istället gick jag och min bästa vän till macken, köpte lite choklad och gjorde rent hennes akvarium. Så romantiskt hade jag det i år. Missförstå mig inte, jag har aldrig haft en sådan mysig alla hjärtans dag som jag hade med min bästa vän i år.

Tjej, född år 2000 (berättat 2015)

När jag var liten var dock alla hjärtans dag en av de bästa dagarna som jag och mina klasskamrater visste om (när jag gick på dagis eller förskola). Jag minns väldigt väl att det var dagen då många i klassen frågade chans och skrev kärleksbrev som man lade ner i varandras skåp.

Pojke, född år 2000 (berättat 2015)

Jag gör inget speciellt på alla hjärtans dag, mer än att jag och familjen träffas och käkar och fikar lite men de gör vi vid nästan varje högtid. Sen får man inte glömma att man får choklad eller geléhjärtan. Det enda jag skulle köpa är i så fall någonting till min flickvän, om jag hade någon men eftersom jag inte har de så köper jag inget extra.

Pojke, född 2000 (berättat 2015)

Jag firar inte alla hjärtans dag p.g.a. att jag tycker det är en glöttig tillställning som inte ger mig något. Jag förstår inte hur man kan gå på denna otroligt meningslösa tillställning. I USA är det lite större än i Sverige, här går det nästan bara ut på att köpa grejer till varandra, har vi inte tillräckligt med högtider där vi ger varandra presenter. Man kan väl visa att man älskar varandra på fler sätt än att köpa presenter.

Gymnasieelev född 1981 (berättat 1998)

Jag förknippar Alla hjärtans dag med kärlek och vänskap, hjärtan och rött. En mysig dag mitt i kalla februari.

Gymnasieelev född 1982 (berättat 1998)

Mamma får alltid en bukett med röda rosor av pappa och jag brukar få lite olika saker. Jag brukar ge mina nära och kära kort och till min allra bästa kompis brukar jag ge en present eller blommor och jag får detsamma av henne. Ibland skickar jag elektroniska vykort. Man vill visa vänner och familj att man bryr sig och att man tycker om dem.

Gymnasieelev född 1981 (berättat 1998)

Min familj firar inte Alla hjärtans dag, men själv så firar jag det, men bara om jag har nån flickvän just då. De två senaste har jag haft flickvän så då har jag firat det. Då gav vi varandra blommor och smycken, nu har jag ingen flickvän så jag skiter i att fira alla hjärtans dag i år. Det är klart att man klarar sig utan att fira det, men det är klart – det är ju roligt att få nått.

Gymnasieelev född 1982 (berättat 1998)

De som inte har några pengar kanske känner sig pressade att ge någonting, och det är ju inte meningen att man ska känna så.

Gymnasieelev född 1981 (berättat 1998)

Jag brukar fira denna dag med den person jag älskar. Men eftersom inte han bor här nere (Helsingborg) utan i Stockholm så skickar jag tre röda rosor med ett gulligt kort till. Han blir jätteglad, och det är ju det som är meningen. Det är kul att göra personer, som man tycker om, glada.

Gymnasieelev född 1981 (berättat 1998)

Jag tycker det är sjukt att det finns en speciell dag då man måste vara med sin pojkvän/flickvän och vara snäll mot hon/han.

Gymnasieelev född 1981 (berättat 1998)

Uppdaterad 12 januari 2021

Publikation

Sockrade hjärtan och godissugna spöken. Alla hjärtans dag och Halloween – två nya festseder i Sverige (Agneta Lilja, 1998)

Läs boken som pdfPDF (pdf, 60.5 MB)