- Startsida
- Folkminnen
- Folkminnesbloggen
Folkminnesbloggen
En blogg om skatter och kunskaper från arkiven
Filtrerat på: Väsen. Nollställ filtrering
-
Samla sägner och skapa kulturarv
Under mellankrigstiden reste unga studenter runt i Sverige för att samla in de gamlas sägner, som man befarade skulle glömmas bort. Susanne Nylund Skog och Fredrik Skott fördjupar sig i samlande, platsfokus och om sägner verkligen är något som försvunnit.
-
Gloson, det fruktade spöksvinet
Så här i juletider är det högsäsong för den farliga gloson, en spöksugga som kan komma rusande mot en under mörka vinternätter.
-
Drakar – ständigt aktuella väsen
Det tredje och sista blogginlägget om Game of Thrones i arkiven handlar om tv-seriens signaturväsen – draken. Daenerys Targaryen är inte ensam om sin vurm för drakar, det är ett väsen som skrämt och fascinerat oss i tusentals år.
-
White walkers, draugar och spöksoldater
Game of thrones i arkiven 2/3
-
Fimbulwinter is coming
Blåbleka gengångare, drakar, kärleksmagi och jättar – Isof har ett alldeles eget Game of Thrones i arkiven. Tommy Kuusela dyker in i tv-seriens magiska värld och hittar många paralleller till nordisk folktro och kulturhistoria.
-
Kappa – ett japanskt folktroväsen
Kappa i japansk folktro var från början ett hotfullt och olycksbådande väsen som mer och mer har tagit skepnaden av en gullig figur för att passa in i dagens japanska samhälle. Tommy Kuusela har rest runt i kappas hemland.
-
Hur kom jultomten till Sverige?
Våra dagars jultomte är inte särskilt gammal när det kommer till jultraditioner, men hans rötter går att spåra ända till 200-talets Mindre Asien. Tommy Kuusela dyker ned i tomtens långa och brokiga historia.
-
Skrämselväsen i äldre tid
Förr i tiden, och kanske även i dag, var det vanligt att vuxna tog till påhittade skräckgestalter för att skrämma barn till lydnad eller för att skydda dem från farliga platser. Tommy Kuusela har grottat ner sig i bäckahästen, brunnsgubben och andra vanliga skrämselväsen.
Om bloggen
Våra folkminnesarkiv bloggar om verksamheten och materialet i samlingarna.