• Huvudmeny

Samisk migration och förflyttningar

I Isofs samlingar finns tusentals berättelser som handlar om flyttar och rörelse mellan olika platser. Med den här frågelistan vill vi i samarbete med stiftelsen Gaaltije länk till annan webbplatsoch stiftelsen Ájttelänk till annan webbplats särskilt uppmärksamma samisk migration till, från och inom Sverige och Saepmie/Sápmi/Sábme/Sámie.

Det kan handla om säsongsvisa förflyttningar, rörelser inom Saepmie/Sápmi/Sábme/Sámie och över nationsgränser, tvångsförflyttningar, arbetsmigration, flyttar söderut och till andra platser, såsom transatlantiska förflyttningar till Amerika och Kanada.

Samiska emigranter fotograferade vid ankomsten till Ellis Island i Amerika någon gång mellan år 1905 och 1914. Kvinnan till vänster uppges komma från Norge och de båda barnen från Sverige. Det finns inga uppgifter om exakt vilket år bilderna togs eller vilka personerna är. Vet du? Kontakta oss gärna och berätta! Bilderna ingår i en samling bilder av fotografen August Sherman som finns tillgängliga på webben hos New York Public Library (klicka på bilden för att komma direkt till samlingen). Foto: August Sherman/The New York Public Library (CC Public Domain).

Om enkäten

Frågorna är avsedda som hjälpmedel och inspiration. Du behöver inte svara på alla frågor, och du får gärna skriva om sådant som vi inte frågar efter. Det går också bra att enbart berätta fritt om familjens och släktens förflyttningar. Välkommen att delta!

Svara här eller via e-post

Du kan svara i formuläret på den här webbsidan eller skicka ditt svar via e-post (till exempel om du vill bifoga bilder eller teckningar) på adressen charlotte.hylten-cavallius@isof.se.


Platser och säsongsvisa förflyttningar

Tvångsförflyttningar

Andra platser och omständigheter kring förflyttning

Emigration till Amerika och Kanada

Intervju

Om dig
För förståelsen av berättelserna är det viktigt att veta var det berättade ägt rum och också något om dig som berättar. Fyll därför gärna i var och när du är född och var du bor nu. Om du vill vara anonym behöver du dock inte fylla i uppgifter om namn och e-postadress.Arkivering och frågelistor
En av Isofs uppgifter är att dokumentera vår tids folkliga kultur för framtiden. Berättelser som vi samlar in införlivas i myndighetens offentliga folkminnessamlingar och bevaras på så sätt också för framtida generationer. Ange gärna om du per e-post vill ha information om Isofs framtida undersökningar – glöm i så fall inte att uppge din e-postadress ovan.
Jag vill ha information om framtida undersökningar:


Genom att du skickar in dina svar godkänner du att de införlivas i institutets samlingar.
Uppdaterad 04 december 2019

Vi hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen.

Läs mer

Kontakt

Vill du bli intervjuad eller har frågor om projektet? Kontakta Charlotte Hyltén-Cavallius.

Svar via mejl och post

Vill du hellre skicka in svaret via mejl eller med post?

Skicka svaren till:
Charlotte Hyltén-Cavallius

eller till postadress:
Institutet för språk och folkminnen
Frisvar
20632717
758 06 Uppsala

Märk kuvertet ”Frågelista Samisk migration”

Fotografier

Har du fotografier eller andra bilder till ditt svar? Skicka dem via e-postadressen nedan. Glöm inte att skriva vem som är fotograf och att ange om arkivets användare får publicera bilden.

E-post: charlotte.hylten cavallius@isof.se

Läs mer

Samiska samlingar på Isof

Webbutställning: Gunnar Modins bilder

Nyhet: Ny samling om karesuandosamerna (29 mars 2016)

Litteraturtips: Verk baserade på samiskt material i Isofs arkivsamlingar

Länkar

Svt.se: Från Sápmi till Alaskalänk till annan webbplats

Svt.se: Tvångsförflyttningar – Bággojohtin. En mörk del av svensk och samisk historialänk till annan webbplats

Sverigesradio.se: P1 Dokumentär – Den bittra samestriden i Tärnabylänk till annan webbplats

Sverigesradio.se: P1 Kultur om konstnären Tomas Colbengtson som i sin konst tar avstamp i en lång konflikt mellan samerlänk till annan webbplats

Lästips

Jensen, Ellen Marie (2012). We stopped forgetting: stories from Sámi Americans. Karasjok: ČálliidLágádus

Ellen Marie Jensen & Vendula V. Hingarová (2017). Trans-Atlantic Migration. Czech and Scandinavian Perspectives on History, Literature, and Language [Elektronisk resurs]. Charles University in Prague