• Huvudmeny

Semlor

Isof gör nu en insamling av berättelser om semlor. Börjar du äta semlor redan i januari? Eller äter du dem inte ens på fettisdagen? Dela gärna med dig i enkäten nedan.

Fotografi på tvä semlor bredvid varandra på ett enkelt fat.

Mastigt eller mumsigt? Dela gärna med dig av dina känslor för och minnen kring semlor och fettisdagen i Isofs webbfrågelista.

Att äta och baka semlor under årets första månader är en utbredd och högst levande tradition i Sverige. Den finns också representerad på Levande traditioner ‒ en nationell förteckning över immateriella kulturarv. Nu samlar vi in ny kunskap om när, var och hur semlan äts och bakas.

Fastlagsbullar eller -bröd har funnits sedan medeltiden men såväl namnet som formen och tillredningen har förändrats genom åren. Den nutida svenska semlan, oftast gjord av en vetebulle med vispgrädde, mandelmassa och florsocker, fick sin utformning i början av 1900-talet.

Semlan äts framför allt på fettisdagen men numera också innan och efter denna. Många bagerier slutar med försäljningen strax innan påsk. Branschorganisationen för Sveriges konditorer och bagare beräknar att det årligen säljs cirka 40 miljoner semlor. Därtill kommer alla semlor som bakas i svenska hem.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.


Uppdaterad 09 april 2021

Vi hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen.

Läs mer

Kontakt


Bengt Edqvist

Telefon: 076-787 78 05

E-post: Bengt Edqvist

Fotografier

Har du fotografier eller andra bilder till ditt svar? Skicka dem via e-postadressen nedan. Glöm inte att skriva vem som är fotograf och att ange om arkivets användare får publicera bilden.

E-post: folkminnen@isof.se