• Huvudmeny

Mors dag

Snart är det hundra år sedan mors dag började firas i Sverige. Uppmärksammar du mors dag eller inte? Hjälp oss att dokumentera den omdiskuterade dagen!

Cecilia Bååth-Holmberg, ordförande i Svenska riksförbundet för sedlig kultur, införde 1919 mors dag i Sverige utifrån amerikansk förlaga. Dagen skulle stärka gemenskapen och den nationella känslan och modern ansågs vara den som förenade både familjen och samhället. Mors dag sågs som en familjedag och även en dag då kyrkogården besöktes för att hedra de bortgångna mödrarna. Under årens lopp har dagen fått en hel del kritik, bland annat för att vara kommersiell men även för att cementera könsrollerna samt vara ett hån mot de barnlösa och moderlösa.

Mors dag i Sverige firar 100 år nästa år, 2019. Inför detta önskar vi att ni berättar för oss hur denna dag ser ut för er.Om dig
För förståelsen av berättelserna är det viktigt att veta var det berättade ägt rum och också något om dig som berättar. Fyll därför gärna i var och när du är född och var du bor nu. Om du vill vara anonym behöver du dock inte fylla i uppgifter om namn och e-postadress.Arkivering och frågelistor
En av institutets uppgifter är att dokumentera vår tids folkliga kultur för framtiden. Fyll i nedan om du godkänner att din berättelse införlivas i institutets offentliga folkminnessamlingar och på så sätt också bevaras för framtida generationers intresserade. Ange också om du per e-post vill ha information om institutets framtida undersökningar – glöm i så fall inte att uppge din e-postadress ovan.
Jag godkänner att mitt svar införlivas i institutets samlingar:  * (obligatorisk)


Jag vill ha information om framtida undersökningar:Uppdaterad 19 november 2019

Vi hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen.

Läs mer

Fotografier

Har du fotografier eller andra bilder till ditt svar? Skicka dem via e-postadressen nedan. Glöm inte att skriva vem som är fotograf och att ange om arkivets användare får publicera bilden.

E-post: dag@isof.se

Kontakt


Lina Midholm

Telefon: 073-558 60 72

E-post: Lina Midholm