• Huvudmeny

Matförvaring

Nu samlar vi in berättelser om matförvaring i hemmet. Hur förvarar du din mat? Och var? Berätta för oss!

Om frågorna

Svaren på frågorna kommer att användas i ett forskningsprojekt som bedrivs på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet. De kommer även att arkiveras för annan framtida forskning på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

Om du har fotografier som illustrerar din berättelse får du gärna skicka med dessa. Beskriv vad bilderna föreställer och uppge fotografens namn. Vi tar gärna emot original, men om du inte vill skänka oss dina bilder kan vi skanna och sedan återsända dem. Ange om dina bilder får användas i publikationer eller på internet.

Frågorna är avsedda som hjälpmedel och inspiration. Du behöver inte svara på alla frågor, och du får gärna skriva om sådant som vi inte frågar efter. Utgå från ditt hushålls situation i dag men inkludera gärna minnen och erfarenheter från tidigare.

Välkommen med din berättelse!

Röster från förr

Genom åren har Isof samlat in flera berättelser som på olika sätt berör förvaring av mat och dryck.
Här hittar du några av svaren.


Frysboxen var ju också ett välkommet redskap, förr tog slakten minst en vecka i anspråk, när man konserverade allt. I äldre tider saltades allt kött och fläsk. Det var inga små mängder som gick åt i ett bondhushåll då. Vår första frysbox köptes kollektivt, vi fick av handlaren ett erbjudande att genom avbetalning på goda villkor köpa boxar om vi var 10 hushåll, som köpte samtidigt, det var ju ett bra köp, jag tror att en del boxar finns kvar än.

Berättat av: År 1988 av kvinna född 1919
Plats: Gästrikland
Frågelista: M 239 Kökets redskap och maskiner
Arkivnummer: ULMA 35406

 

 

 

Har inte haft frys så längre. Bor nära affärer och kan handla både fryst o annat. Bor i lägenhet. Men för mina, de flesta anhöriga, som bor i samhälle eller landsort har oftast ett par frysboxar. Men jag tycker det är rätt jobbigt med att ha en massa mat i frys. Men mycket bra för många människor.

Berättat av: År 1972 av kvinna född 1921
Plats: Närke
Frågelista: S 27 Förändringar i kosthållet
Arkivnummer: ULMA 35406

 

 

 

Och tekniken utvecklades. Allt maskinellt underlättade allt arbete förstås - Det här med kurser till allt - Nej - man lärde sig mest efterhand och av misstagen- Efter något år med erfarenhet av frys - gick jag i alla fall på en fryskurs - jag blev nog en illa omtyckt elev av den som skrivit boken som hörde till - (men inte av den som ledde kursen?) - Vi fick fylla i de formulär som hörde till, först läsa stycken ur boken sedan fylla i - men naturligtvis skulle vi följa författarinnans rekommendationer därvid lag. Så länge vi snällt följde dem - kom svaren - "mycket bra svar" från henne. Men med min erfarenhet gick jag snart ?? skrev vad jag ansåg var rätt - och efter det - uteblev berömmet - Men hon gick heller inte i svarsmål... Så detta med kurser kan ha både för och nackdelar - fast visst kan jag begripa att detta kanske hörde till undantagen - Men att bortförklara erfarenhet gick ju heller inte. Detta hände i Grängesberg omkring början av sjuttiotalet.

Berättat av: År 1988 av kvinna född 1912
Plats: Dalarna
Frågelista: M 239 Kökets redskap och maskiner
Arkivnummer: ULMA 35091

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.
Uppdaterad 02 september 2020

Vi hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen.

Läs mer

Frågelistan som pdf


Ladda ner frågelistan som pdf-filPDF
(pdf, 833.4 kB)

Vill du hellre skicka in svaret via mejl eller med post?

Skicka svaren till: susanne.nylund.skog@isof.se

eller till postadress:
Dialekt- och folkminnesarkivet
Box 135
751 04 Uppsala

Fotografier

Har du fotografier eller andra bilder till ditt svar? Skicka dem via e-postadressen nedan. Glöm inte att skriva vem som är fotograf och att ange om arkivets användare får publicera bilden.

E-post: susanne.nylund.skog@isof.se

Kontakt

Susanne Nylund Skog, forskare vid Institutet för språk och folkminnen

E-post:
susanne.nylund.skog@isof.se