• Huvudmeny

Fars dag

Vad tycker du om fars dag? Dela med dig av dina tankar och berättelser!

färgglada slipsar på rad

I Sverige firas fars dag den andra söndagen i november, men när seden först kom hit i början av 1930-talet låg denna dag i juni. Av kommersiella skäl flyttades den för att inte konkurrera med mors dag som firas sista söndagen i maj. Även våra nordiska grannländer Norge, Finland och Island firar dagen andra söndagen i november, medan det i Danmark är den 5 juni som gäller. Fars dag uppstod i USA 1910 på initiativ av Sonora Smart Dodd som ville hedra sin far som blivit änkeman och därefter uppfostrat sju barn själv. Precis som mors dag har dagen fått en hel del kritik, bland annat för att vara kommersiell men även för att cementera könsrollerna samt utestänga de barnlösa och föräldralösa. Läs mer om Fars dag i Händelser i almanackan.

Tidigare i år gjorde vi en undersökning av mors dag med anledning av att dagen fyller 100 år 2019. Nu önskar vi komplettera det här materialet med berättelser om hur fars dag ser ut för er.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.
Uppdaterad 19 november 2019

Vi hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen.

Läs mer

Svar via post

Vill du hellre skicka in svaret via mejl eller med post?

Skicka svaren till: dag@isof.se

eller till postadress:
Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet
Vallgatan 22
411 16 Göteborg

Fotografier

Har du fotografier eller andra bilder till ditt svar? Skicka dem via e-postadressen nedan. Glöm inte att skriva vem som är fotograf och att ange om arkivets användare får publicera bilden.

E-post: dag@isof.se

Kontakt


Lina Midholm

Telefon: 073-558 60 72

E-post: Lina Midholm