• Huvudmeny

Anden i glaset, Charlie Charlie och Svarta Madame

Att på lek eller allvar försöka få kontakt med andar är vanligt bland barn och unga. Hjälp oss att dokumentera Anden i glaset, Charlie Charlie och Svarta Madame.

två blyertspennor på ett papper märkt med yes och no

I Charlie Charlie tar man hjälp av blyertspennor för att få kontakt med andarna.

Att med hjälp av till exempel ett glas eller pennor ta kontakt med andar som svarar på frågor och att i en spegel kalla efter Svarta Madame är i dag ”lekar” som främst engagerar barn och ungdomar. Men bör aktiviteterna endast ses som lekar? Möjligtvis bör de snarare placeras i gränslandet mellan lek och allvar, där ovissheten blir det som lockar.

Som en del i vårt projekt Vardagsmagi vill vi dokumentera samtidens folklore. Tidigare webbfrågelistor inom projekt har handlat om företeelsen att säga samma sak, olika sätt att ta reda på könen på ofödda barn, samt de olika föreställningar som finns om exempelvis A- och K-brunnar. Nu vill vi även samla in berättelser om Anden i glaset, Charlie Charlie och Svarta Madame.

Delta i insamlingen

Vi vill dokumentera berättelser, tankar och minnen av aktiviteterna. Hjälp oss gärna genom att svara på och/eller dela nedanstående webbfrågelista.

Ange gärna platsen och tiden du berättar om (till exempel Säffle på 1980-talet eller Gävle från 1990-talet till nutid).

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.
Uppdaterad 19 november 2019

Kontakt

 
Josefin Pettersson

Fredrik Skott

Telefon

0735-58 60 84

E-post

Josefin Pettersson

Fredrik Skott