• Huvudmeny

Aktuellt om folkminnen

 • Ny bok om människans viktigaste husdjur

  Svartvitt äldre foto på en vagn som dras på en grusväg av två oxar. På vagnen sitter en man som styr djuren. Kor, tjurar och oxar ger oss mat, kläder och gödning och präglar vårt landskap på många sätt. Nu ger Isof ut en tvärvetenskaplig bok där nio forskare tecknar en bred bild av nötkreaturens betydelse och villkor genom tiderna.
 • Hur hälsar du på andra under pandemin? Berätta för oss!

  Fotografi förställande två personer i utomhuskläder som hälsar genom att föra armbågarna mot varandra. Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tankar i Isofs webbfrågelista.
 • Svenska traditioner kan hamna på Unescos lista över världens immateriella kulturarv

  Med start 2021 kan organisationer, föreningar och utövare föreslå att en levande tradition i Sverige ska nomineras till Unescos internationella listor och register.
 • Ny webbutställning om ett stycke musikhistoria

  Ett uppslag i en gammal, åldrad bok fylld med text i snirklig stil. År 1795 började garvarsonen Botwid Pärson skriva en visbok som överlevt till vår tid. Få så gamla allmogeskrifter finns bevarade, och nu kan du vara med och utforska boken i Isofs nya webbutställning.
 • Två nya webbfrågelistor

  Två semlor på ett litet fat. Grädde på bulle – genialt eller galet? Och hur ofta skakar du egentligen hand med folk nu för tiden? Berätta gärna för oss!
 • Fisk – ny kategori på Matkult.se

  Svartvitt fotografi. Sju personer hjälps åt att dra ett stort nät över eller genom en vak i isen. Nu har Matkult.se utökats med en helt ny kategori om fisk. Här hittar du information om fiskens roll i kosthållet, olika matfiskarter, konservering, tillagning och mycket mer. I Kokboken finns hundratals nya fiskrecept från hela landet.
 • Flera nya förslag till Levande traditioner

  Bild på fem kroppkakor ovanpå en träskärbräda som i sin tur står på en rutig duk. Isofs förteckning Levande traditioner växer hela tiden. Sedan våren 2020 har sex nya förslag lagts till.
 • Jul på Isof

  Äldre julkort föreställande en rödklädd tomte vid en gärdesgård. I bakgrunden syns skog. Det är snö och skymning. Jul- och nyårshelgerna väntar, vilket påverkar Isofs öppettider. Läs mer om vad som gäller, och vad du kan roa dig med i väntan på att vardagen drar igång igen.
 • Hållbarhet i fokus på Isofs första internationella kommittémöte

  Den 14–19 december pågår ett internationellt kommittémöte om Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Sverige och Isof deltar för första gången som medlem i kommittén.
 • Svart på vitt på Arkivens dag

  Äldre fotografi föreställande en grupp på fyra personer som ser ut att skratta tillsammans. Arkivens dag arrangeras årligen runt om i Sverige för att uppmärksamma allmänhetens rätt att utforska de svenska arkiven. I år medverkar Isof i tre digitala evenemang.
 • Bus, godis eller kyrkogårdsbesök?

  Bildkollage med bild på tända ljus i en kyrka, en bild på färgglatt godis, en bild på ett gravljus tänt på en lövtäckt kyrkogård och en bild på en ljusslinga med lysande halloweenpumpor i plast. Spidelnät i nära anslutning till godishyllan i mataffären, tända ljus vid gravar och kanske en stärkt maskeradlust? Den 31 oktober 2020 sammanfaller Alla helgons dag och Halloween.
 • Sägenkartan utökas med finlandssvenska sägner

  Skärmdump föreställande en karta över Norden med blå markeringar utspridda. På kartan syns även ett sökverktyg där kategorier inom väsen och folktro syns. Hästskötande tomtar och en självspinnande spinnrock är bara två av tusentals exempel på möten med det övernaturliga. Nu utökas Sägenkartan med drygt 3 100 finlandssvenska berättelser från de svensktalande områdena i Finland och Estland kring sekelskiftet.
 • Berätta för oss om stickning och stickat!

  Stickning på rundsticka, i ett mellantjockt brunt rostbrunt garn. Favoritplagget, yrkesverksamhet eller avslappnande hobby? Nu vill vi veta mer om dina tankar om stickning och stickat!
 • Ny bok granskar antiziganismen i arkiven

  Bild på bokomslag, med ett svartvitt fotografi på personer i ett tältläger. Historiska källor om romer och resande i Sverige är ofta fördomsfulla, ensidiga och i många fall sårande. Boken Ett lapptäcke av källor riktar strålkastarljuset mot insamlarna för att förstå materialet i arkiven.
 • Fiskrika fester

  kräftor och surströmming Under sommarens högtider finns gott om fisk och skaldjur på matborden. Till midsommar var det sill, och nu i augusti väntar kräftor och surströmming.
 • Återbrukade recept i skördetider

  Bord med ugnsplåt med pannkaka toppad med äppelklyftor. En bit är utskuren och lagd på en vit talrik tillsammans med lingon. På bordet syns även en skärbräda med äpplen och en kniv. Blåbärsgröt, krusbärskräm, lingonmos, smultronvatten och äppelsoppa. På Matkult.se hittar du massvis av recept att inspireras av när det är skördetid i skog och trädgård.
 • Fruntimrens blöta vecka

  kvinna med paraply fotad bakifrån Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
 • Semestertider i Sverige

  Juli är här och nu börjar semestertiden för många i Sverige. Vi tittar närmare på semestern – en härlig företeelse men ett lite lurigt ord…
 • Tid för folktro och väsen

  En mörk, dimmig skog med barr- och lövträd. Jättar, årsgång, mylingar... Isofs expert Tommy Kuusela har grävt i äldre tiders, ibland kusliga, folktro och väsen – vilket har resulterat i ett nytt poddavsnitt, en artikel och ett stundande föredrag.
 • Ny webbutställning om södra Öland

  I samband med att projektet Ägonamn i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap började bli klart gick flera av Isofs experter inom dialekter, namn och folkminnen ihop för att tillgängliggöra information om öns immateriella kulturarv. Resultatet presenteras i en helt ny webbutställning.
 • Midsommar – ljusa nätter, smörgåsbord och magi

  Fotografi där bakhuvudet på en person med långt, mörkbrunt hår med en frodig midsommarkrans på huvudet syns. I bakgrunden syns flera midsommarfirare. Har vi imiterat grodor såhär års i alla tider? Och vad händer egentligen om man lägger sju sorters blommor under kudden? Isofs experter har tittat närmare på sommarens stora högtid.
 • Berätta om din flytt till, från eller inom Sverige

  Äldre, svartvitt fotografi föreställande två människor på skördemaskiner fastspända bakom tre hästar vardera. Ekipagen står på en åker. I bakgrunden syns berg. Projektet "I rörelse" handlar om att bygga upp en digital kunskapsbank om migration. Nu öppnas tre webbfrågelistor för att samla in allmänhetens berättelser på temat.
 • Tar du studenten 2020? Berätta för oss!

  Närbild på en spiralbunden almanacka som det står "2020" på, som ligger på ett skrivbord. Ovanpå almanackan ligger en penna. Med jämna mellanrum har Isof samlat in minnen och tankar från personer som står inför sin student. Nu är det dags igen!
 • Nu lanseras Dialektkartan!

  Fotografi föreställande en man och en kvinna vid en minibuss, utrustad med en inspelningsanordning. Från och med april 2020 får fler personer tillgång till röstmaterial från Isofs samlingar, i och med lanseringen av Dialektkartan.
 • "Vi vill samla in folkets röst om krisen"

  Personliga berättelser om coronapandemin kan vara värdefulla för framtida forskning, menar Isofs forskningsarkivarie Tommy Kuusela. Här berättar han mer om Isofs dokumentation av den pågående krisen.


Uppdaterad 09 februari 2021