Jul- och nyårshelgerna väntar, vilket påverkar Isofs öppettider. Läs mer om vad som gäller, och vad du kan roa dig med i väntan på att vardagen drar igång igen.
Den 14–19 december pågår ett internationellt kommittémöte om Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Sverige och Isof deltar för första gången som medlem i kommittén.
Arkivens dag arrangeras årligen runt om i Sverige för att uppmärksamma allmänhetens rätt att utforska de svenska arkiven. I år medverkar Isof i tre digitala evenemang.
Spidelnät i nära anslutning till godishyllan i mataffären, tända ljus vid gravar och kanske en stärkt maskeradlust? Den 31 oktober 2020 sammanfaller Alla helgons dag och Halloween.
Hästskötande tomtar och en självspinnande spinnrock är bara två av tusentals exempel på möten med det övernaturliga. Nu utökas Sägenkartan med drygt 3 100 finlandssvenska berättelser från de svensktalande områdena i Finland och Estland kring sekelskiftet.
Historiska källor om romer och resande i Sverige är ofta fördomsfulla, ensidiga och i många fall sårande. Boken Ett lapptäcke av källor riktar strålkastarljuset mot insamlarna för att förstå materialet i arkiven.
Blåbärsgröt, krusbärskräm, lingonmos, smultronvatten och äppelsoppa. På Matkult.se hittar du massvis av recept att inspireras av när det är skördetid i skog och trädgård.
Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
Jättar, årsgång, mylingar... Isofs expert Tommy Kuusela har grävt i äldre tiders, ibland kusliga, folktro och väsen – vilket har resulterat i ett nytt poddavsnitt, en artikel och ett stundande föredrag.
I samband med att projektet Ägonamn i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap började bli klart gick flera av Isofs experter inom dialekter, namn och folkminnen ihop för att tillgängliggöra information om öns immateriella kulturarv. Resultatet presenteras i en helt ny webbutställning.
Har vi imiterat grodor såhär års i alla tider? Och vad händer egentligen om man lägger sju sorters blommor under kudden? Isofs experter har tittat närmare på sommarens stora högtid.
Projektet "I rörelse" handlar om att bygga upp en digital kunskapsbank om migration. Nu öppnas tre webbfrågelistor för att samla in allmänhetens berättelser på temat.
Personliga berättelser om coronapandemin kan vara värdefulla för framtida forskning, menar Isofs forskningsarkivarie Tommy Kuusela. Här berättar han mer om Isofs dokumentation av den pågående krisen.
Vårvintern 2020 har till stora delar präglats av spridningen av det nya coronaviruset. Nu vill Isof fånga hur människor i Sverige upplever, och påverkas av, pandemin.
Sverige har för första gången nominerat en tradition till Unescos representativa lista över immateriella kulturarv. Det handlar om en gemensam nordisk nominering av klinkbåtstraditionen.
Har du varit med om, eller hört om, en övernaturlig händelse? Nu samlar Isof in berättelser om spökbesök och hemsökta platser och ting i en ny webbfrågelista.
Vad kallas sjukdomen som orsakas av coronaviruset, vad är en infodemi och varför sprids det så mycket rykten i sjukdomens spår? Isofs experter tittar närmare på några frågor runt coronaviruset.