Kor, tjurar och oxar ger oss mat, kläder och gödning och präglar vårt landskap på många sätt. Nu ger Isof ut en tvärvetenskaplig bok där nio forskare tecknar en bred bild av nötkreaturens betydelse och villkor genom tiderna.
Med start 2021 kan organisationer, föreningar och utövare föreslå att en levande tradition i Sverige ska nomineras till Unescos internationella listor och register.
År 1795 började garvarsonen Botwid Pärson skriva en visbok som överlevt till vår tid. Få så gamla allmogeskrifter finns bevarade, och nu kan du vara med och utforska boken i Isofs nya webbutställning.
Nu har Matkult.se utökats med en helt ny kategori om fisk. Här hittar du information om fiskens roll i kosthållet, olika matfiskarter, konservering, tillagning och mycket mer. I Kokboken finns hundratals nya fiskrecept från hela landet.
Jul- och nyårshelgerna väntar, vilket påverkar Isofs öppettider. Läs mer om vad som gäller, och vad du kan roa dig med i väntan på att vardagen drar igång igen.
Den 14–19 december pågår ett internationellt kommittémöte om Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Sverige och Isof deltar för första gången som medlem i kommittén.
Arkivens dag arrangeras årligen runt om i Sverige för att uppmärksamma allmänhetens rätt att utforska de svenska arkiven. I år medverkar Isof i tre digitala evenemang.
Spidelnät i nära anslutning till godishyllan i mataffären, tända ljus vid gravar och kanske en stärkt maskeradlust? Den 31 oktober 2020 sammanfaller Alla helgons dag och Halloween.
Hästskötande tomtar och en självspinnande spinnrock är bara två av tusentals exempel på möten med det övernaturliga. Nu utökas Sägenkartan med drygt 3 100 finlandssvenska berättelser från de svensktalande områdena i Finland och Estland kring sekelskiftet.
Historiska källor om romer och resande i Sverige är ofta fördomsfulla, ensidiga och i många fall sårande. Boken Ett lapptäcke av källor riktar strålkastarljuset mot insamlarna för att förstå materialet i arkiven.
Blåbärsgröt, krusbärskräm, lingonmos, smultronvatten och äppelsoppa. På Matkult.se hittar du massvis av recept att inspireras av när det är skördetid i skog och trädgård.
Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
Jättar, årsgång, mylingar... Isofs expert Tommy Kuusela har grävt i äldre tiders, ibland kusliga, folktro och väsen – vilket har resulterat i ett nytt poddavsnitt, en artikel och ett stundande föredrag.
I samband med att projektet Ägonamn i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap började bli klart gick flera av Isofs experter inom dialekter, namn och folkminnen ihop för att tillgängliggöra information om öns immateriella kulturarv. Resultatet presenteras i en helt ny webbutställning.
Har vi imiterat grodor såhär års i alla tider? Och vad händer egentligen om man lägger sju sorters blommor under kudden? Isofs experter har tittat närmare på sommarens stora högtid.
Projektet "I rörelse" handlar om att bygga upp en digital kunskapsbank om migration. Nu öppnas tre webbfrågelistor för att samla in allmänhetens berättelser på temat.
Personliga berättelser om coronapandemin kan vara värdefulla för framtida forskning, menar Isofs forskningsarkivarie Tommy Kuusela. Här berättar han mer om Isofs dokumentation av den pågående krisen.