• Huvudmeny

Folkminnen

Isof har en av Sveriges största folkminnessamlingar. I våra arkiv finns resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera folklig kultur: berättelser om människors liv och leverne i vardag och fest – från 1800-talets fiske- och bondesamhälle fram till dagens mångfaldssamhälle.

Vi bevarar gårdagen och samtiden till framtiden!

Aktuellt

 • Svart på vitt på Arkivens dag

  Äldre fotografi föreställande en grupp på fyra personer som ser ut att skratta tillsammans. Arkivens dag arrangeras årligen runt om i Sverige för att uppmärksamma allmänhetens rätt att utforska de svenska arkiven. I år medverkar Isof i tre digitala evenemang.
 • Bus, godis eller kyrkogårdsbesök?

  Bildkollage med bild på tända ljus i en kyrka, en bild på färgglatt godis, en bild på ett gravljus tänt på en lövtäckt kyrkogård och en bild på en ljusslinga med lysande halloweenpumpor i plast. Spidelnät i nära anslutning till godishyllan i mataffären, tända ljus vid gravar och kanske en stärkt maskeradlust? Den 31 oktober 2020 sammanfaller Alla helgons dag och Halloween.
 • Sägenkartan utökas med finlandssvenska sägner

  Skärmdump föreställande en karta över Norden med blå markeringar utspridda. På kartan syns även ett sökverktyg där kategorier inom väsen och folktro syns. Hästskötande tomtar och en självspinnande spinnrock är bara två av tusentals exempel på möten med det övernaturliga. Nu utökas Sägenkartan med drygt 3 100 finlandssvenska berättelser från de svensktalande områdena i Finland och Estland kring sekelskiftet.
 • Berätta för oss om stickning och stickat!

  Stickning på rundsticka, i ett mellantjockt brunt rostbrunt garn. Favoritplagget, yrkesverksamhet eller avslappnande hobby? Nu vill vi veta mer om dina tankar om stickning och stickat!
 • Ny bok granskar antiziganismen i arkiven

  Bild på bokomslag, med ett svartvitt fotografi på personer i ett tältläger. Historiska källor om romer och resande i Sverige är ofta fördomsfulla, ensidiga och i många fall sårande. Boken Ett lapptäcke av källor riktar strålkastarljuset mot insamlarna för att förstå materialet i arkiven.

Kontakt


Folkminnesfrågor: 0200-2292 00

Telefontider: tisdag–torsdag,
10–12 och 13–15

E-post: folkminnen@
isof.se

Mer om kontakt och rådgivning

Blogg: Folkminnes-arkiven berättar

Blogg:
Sånt vi bara gör

Facebook

Uppdaterad 09 november 2020