- Startsida
- Flerspråkighet
- Språkpolitik
- Språkpolitikbloggen
Språkpolitikbloggen
En blogg om språklagar och språkpolitik i Sverige
Filtrerat på: Språkpolitik. Nollställ filtrering
-
Kommentar kring nationella minoriteters roll i arbetet med en kulturkanon
Den 21 oktober rapporterade Dagens Nyheter om ett möte där kommittén för en svensk kulturkanon träffade representanter för de nationella minoriteterna.
-
Språkets vikt (eller Vad ska vi med språkstudier till?)
Vad ska vi med språkstudier till? Det här skulle man kunna prata om ur ett rent utilitaristiskt perspektiv eller varför inte ett hedonistiskt, men jag vill i stället lyfta fram språkkunskaper som fundament för hur vi navigerar i en demokrati.
-
Hur flerspråkiga är svenska kommuners webbplatser?
Har du någonsin tänkt på den där lilla jordgloben uppe i högra hörnet på din kommuns webbplats? Eller kanske den där lilla fliken där det står meänkieli ? Inte? Du är inte ensam – det har flera kommuner inte heller gjort. Men allt fler gör det! Det är ett av många intressanta resultat i rapporten Språk på webben 2022 – flerspråkig information på kommunernas webbplatser . Rapporten beskriver resultaten från en kartläggning av svenska kommuners webbplatser från 2022, och jämför dessa med resultat från två tidigare kartläggningar.
-
Svenskan i EU – Målgruppsanpassning is the way to go
”Var sjutton är tolken? Jag vägrar prata engelska med den litauiska EU-parlamentarikern. Vi får vänta en timme om det behövs, jag har inget bättre för mig.” …dessa ord har nog ingen svensk EU-parlamentariker yttrat de senaste åren. Två enkätundersökningar om användningen av svenska i EU-parlamentet tyder på att svenskans status i EU på många sätt är god, men engelska är ändå det dominerande arbetsspråket.
-
Det språkpolitiska året 2023
Språkpolitiken har 2023 bjudit på flera statliga utredningar, lagändringar, heta mediedebatter och nya tekniska lösningar, liksom ett stort engagemang från privatpersoner, organisationer, företag och offentliga aktörer. I årskrönikan för det språkpolitiska året 2023 ger Isofs språkpolitiska utredare en genomgång av de största händelserna – som förstås börjar med årets nyord.
-
Visioner om ett fantastiskt språksamhälle
Så här när det nya året har dragit igång är det lätt att drunkna i kortsiktiga att-göra-listor och problemfokuserade förbättringar. Men låt oss inte glömma att tänka på visioner också, inte minst på det språkpolitiska området.
-
Språk och demokrati från vision till vardag – det är i verkligheten det hettar till
Den 15 september kommer många myndigheter, kommuner och regioner att fira FN:s internationella dag för demokrati. Visionen om demokrati kanske inte alltid känns så närvarande i tjatigt vardagsarbete med mejl, möten och dokument. Men många vardagsuppgifter är del av den demokratiska processen – och aktualiserar dessutom frågor om språk som ofta handlar om att hantera målkonflikter och känsliga frågor. Det visar tio intervjuer i Isofs nyutgåva av Språklagen i praktiken där myndighetsanställda generöst delar med sig av sina erfarenheter – och vi kan identifiera några gemensamma framgångsfaktorer.
-
Det språkpolitiska året 2022
Valår och permakris. Isofs utredare Jennie Spetz tittar tillbaka på det språkpolitiska året 2022.
-
Kriget och språken
Kriget i Ukraina kommer sannolikt få långsiktiga konsekvenser för de språk som talas i landet.
-
Språkvård i romska i Sverige
Målet med den romska språkvården är att språket ska leva vidare och att romska barn ska kunna fortsätta att tala och skriva sitt språk också i framtiden. Baki Hasan på Språkrådet har arbetat som språkvårdare i romska i 15 år och berättar här om den romska språkplaneringen och arbetet med att etablera ett standardiserat skriftspråk.
-
Nya språkcentrum på gång
Isof har fått regeringens uppdrag att inrätta och driva språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. För samiska finns redan ett språkcentrum som har Sametinget som huvudman.
-
Det språkpolitiska året 2021
Demokrati och pandemi, förslag om språkkrav, SAOB:s framtid och stor satsning på de nationella minoritetsspråken. Isofs utredare Jennie Spetz tittar tillbaka på det språkpolitiska året 2021
-
Argumenten i debatten om språkkrav behöver redas ut
Ett förslag om språkkrav som villkor för medborgarskap ligger på regeringens bord sedan i januari i år. Samma språkkrav har föreslagits även för permanent uppehållstillstånd. Frågan om språkkrav för medborgarskap har debatterats länge, men den offentliga debatten har ofta varit rörig, menar Fanny Lundell Forsberg, professor i franska vid Stockholms universitet, som i Språkpolitikbloggen reder ut en del av oredan kring de skilda ståndpunkterna.
-
Det nordiske språkfellesskapet i trøbbel
Är den nordiska språkförståelsen på väg att försvinna? Den frågan ställs i en ny rapport från Nordiska ministerrådet. Truls Stende, som är en av författarna till rapporten, skriver om läget för språkförståelsen mellan de nordiska språken. Och det gör han på norska, så att Språkpolitikbloggens läsare får möjlighet att testa sin egen språkförståelse i nordiska språk.
-
Språktest riskerar att exkludera många
En statlig utredning har i år lagt fram ett förslag om språktest för medborgarskap. Pieter Bevelander, som har studerat språktester i olika länder, ser en risk att höga språkkunskapskrav leder till exkludering.
-
Valsedeln som fäller Västerås stad?
En krånglig formulering på valsedeln om Västerås flygplats vara eller icke vara har anmälts till JO. Om ärendet prövas kan det komma att sätta ribban för vad medborgarna kan förvänta sig av myndigheter när det kommer till klarspråk, menar Jennie Spetz.
-
Det språkpolitiska året 2020
Stark coronaprägling, krisinformation, jubileum för minoritetspolitiken och språkkrav i svenska. Isofs utredare Jennie Spetz sammanfattar det språkpolitiska året som gått.
-
Vem ska ta ansvar för svenskan som vetenskapsspråk?
Olle Josephson skriver den 23 november att Vetenskapsrådet genom att dra in stödet till den vetenskapliga tidskriften Språk och stil undergräver forskningen om svenskan och svenskans ställning som vetenskapsspråk. Som språkmyndighet med uppdrag att följa upp språklagen delar vi hans oro.
-
Vem läser matte på romska?
Isofs förslag till handlingsprogram för de nationella minoritetsspråken innehåller 81 förslag på hur språken kan stärkas på kort och lång sikt. Vissa av dem kan uppfattas som visionära. Men, fokus får inte hamna på hinder längs vägen, utan hur banan kan sopas fri från dessa, menar den språkpolitiska utredaren Jennie Spetz.
-
Individens frihet eller språkliga skäl
Det är numera okej att döpa sitt barn till J eller Kungen . Högsta förvaltningsdomstolen har på så sätt kastat omkull den namntradition som vuxit fram under århundraden, menar Sonja Entzenberg och Annette Torensjö.
-
Krisinformation på andra språk än svenska
Dåligt översatt samhällsinformation verkar vara snarare regel än undantag. Sofia Malmgård skriver om varför översättningsprocessen fortfarande haltar, trots att Sverige varit flerspråkigt i decennier.
-
Förbättrad kvalitet måste vägleda sfi
Att utbildningsformen kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare, mer känd som sfi, är politiskt laddad är svårt att undgå. Men politiska och offentliga diskussioner kring sfi sker sällan utifrån de kvalitativa förutsättningar som är nödvändiga för att utbildningen ska kunna möta de högt ställda förväntningarna. De pedagogiska utmaningarna för att lyckas är många, skriver Maria Rydell, biträdande lektor i svenska som andraspråk. I en nu pågående utredning finns dock en ny chans att ta kvalitetsaspekten på allvar.
-
Klarspråksidealet bygger på envägskommunikation
Är den offentliga svenskan vårdad, enkel och begriplig? Linnea Hanell har funnit svaret, men samtidigt hittat en konflikt mellan olika kommunikationsideologier.
-
Fler inkluderas när radio blir mer än bara ljud
Under sommaren 2019 rasade en folkstorm på sociala medier och på debattsidor i dagstidningar. Stridsfrågan var: Varför är Sommar i P1 inte tillgängligt för döva och hörselskadade?
-
Grattis språklagen 10 år!
Vad vet gymnasieelever om språklagen och vem tror de kan ha nytta av den? I samband med att språklagen firar 10 år fick Språkrådets praktikant Hanna Reillo i uppdrag att ta tempen på gymnasieelevers kunskaper om nämnda lag.
-
Ett vägval för minoritetspolitiken
Språkstadgan har satt, om än lite trögstartad, fart på den svenska minoritetspolitiken. Att Sverige ratificerade stadgan och nu ska göra sitt bästa för att efterleva den är en självklarhet. Men att fylla i åtgärder under stadgans olika rubriker kan också ha nackdelar.
-
Dags för ett bredare perspektiv på minoritetspolitiken
Vid årsskiftet gjordes ändringar i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Ändringarna är tänkt att skärpa myndigheternas ansvar för de nationella minoritetsspråken. Men varför behövdes ändringarna och kommer de att ha någon praktisk betydelse för minoriteterna och minoritetsspråken?
Om bloggen
En blogg om språklagar och språkpolitik i Sverige.