- Startsida
- Flerspråkighet
- Språkpolitik
- Språkpolitikbloggen
Språkpolitikbloggen
En blogg om språklagar och språkpolitik i Sverige
Filtrerat på: Nationella minoritetsspråk. Nollställ filtrering
-
Det språkpolitiska året 2023
Språkpolitiken har 2023 bjudit på flera statliga utredningar, lagändringar, heta mediedebatter och nya tekniska lösningar, liksom ett stort engagemang från privatpersoner, organisationer, företag och offentliga aktörer. I årskrönikan för det språkpolitiska året 2023 ger Isofs språkpolitiska utredare en genomgång av de största händelserna – som förstås börjar med årets nyord.
-
Vilka är de största utmaningarna för revitaliseringen av jiddisch?
Isofs språkfrämjare, Tomas Woodski, på Språkcentrum jiddisch berättar om sitt och kollegornas arbete och visioner för språket.
-
Vilka är de största utmaningarna för revitaliseringen av finska?
Isofs språkfrämjare på Språkcentrum finska berättar om sitt arbete och sina visioner för språket.
-
Vilka är de största utmaningarna för revitaliseringen av romska?
Isofs språkfrämjare på språkcentrum romska berättar om sitt arbete och sina visioner för språket.
-
Vilka är de största utmaningarna för revitaliseringen av meänkieli?
Arbetet på språkcentrum meänkieli är i full gång. Isofs språkfrämjare berättar om sitt arbete och sina visioner för språket.
-
Det språkpolitiska året 2022
Valår och permakris. Isofs utredare Jennie Spetz tittar tillbaka på det språkpolitiska året 2022.
-
Nya språkcentrum på gång
Isof har fått regeringens uppdrag att inrätta och driva språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. För samiska finns redan ett språkcentrum som har Sametinget som huvudman.
-
Det språkpolitiska året 2021
Demokrati och pandemi, förslag om språkkrav, SAOB:s framtid och stor satsning på de nationella minoritetsspråken. Isofs utredare Jennie Spetz tittar tillbaka på det språkpolitiska året 2021
-
Det språkpolitiska året 2020
Stark coronaprägling, krisinformation, jubileum för minoritetspolitiken och språkkrav i svenska. Isofs utredare Jennie Spetz sammanfattar det språkpolitiska året som gått.
-
Vem läser matte på romska?
Isofs förslag till handlingsprogram för de nationella minoritetsspråken innehåller 81 förslag på hur språken kan stärkas på kort och lång sikt. Vissa av dem kan uppfattas som visionära. Men, fokus får inte hamna på hinder längs vägen, utan hur banan kan sopas fri från dessa, menar den språkpolitiska utredaren Jennie Spetz.
-
Ett vägval för minoritetspolitiken
Språkstadgan har satt, om än lite trögstartad, fart på den svenska minoritetspolitiken. Att Sverige ratificerade stadgan och nu ska göra sitt bästa för att efterleva den är en självklarhet. Men att fylla i åtgärder under stadgans olika rubriker kan också ha nackdelar.
-
Dags för ett bredare perspektiv på minoritetspolitiken
Vid årsskiftet gjordes ändringar i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Ändringarna är tänkt att skärpa myndigheternas ansvar för de nationella minoritetsspråken. Men varför behövdes ändringarna och kommer de att ha någon praktisk betydelse för minoriteterna och minoritetsspråken?
Om bloggen
En blogg om språklagar och språkpolitik i Sverige.