- Startsida
- Flerspråkighet
- Lär dig mer om flerspråkighet
- Språken i Sverige
Språken i Sverige
I Sverige talas och skrivs, förutom svenska, ungefär 200 olika språk. Dessutom har vi fem nationella minoritetsspråk.
Majoritetsspråk och minoritetsspråk
Den svenska språklagen syftar till att skydda svenskan, de nationella minoritetsspråken och de andra språk som används i Sverige.
Svenska är Sveriges huvudspråk och majoritetsspråk, det språk som en majoritet av de som bor i Sverige talar. Utöver svenska talas också många andra språk. Hur många det rör sig om är det ingen som vet exakt, eftersom det inte samlas in någon sådan statistik i Sverige. En uppskattning brukar vara att det rör sig om cirka 200 olika språk.
Svenska är det språk som talas av majoriteten i Sverige och därför kallas det ofta majoritetsspråket. Alla språk som inte är majoritetsspråket kallas minoritetsspråk. Även till exempel arabiska och engelska, som är huvudspråk i andra länder och talas av miljoner människor världen över, är ett minoritetsspråk i Sverige.
Hur många pratar minoritetsspråk?
Hur många talare av ett visst språk finns det? Det är en vanlig fråga när minoritetsspråk kommer på tal. För samhället är det viktigt att veta vilka språk som samhällsservice och liknande bör skrivas på för dem som har ett annat modersmål, eller förstaspråk, än svenska.
Att fastställa vilka språk som talas i ett land och hur många som talar dem är ingen lätt uppgift. I Sverige har vi inga register där det står vilket språk var och en talar. Inte ens Statistiska Centralbyrån samlar in uppgifter om vilka språk som varje person talar. Lingvisten Mikael Parkvall har sammanställt sifferuppgifter om vilka språk som talas och hur många som talar dem. I boken ”Sveriges språk i siffror” använder Parkvall olika metoder för att ta reda på hur många som talar ett språk som förstaspråk. Det kan vara genom undersökningar, uppgifter från intresseorganisationer, skolans värld och hälsovården, befolkningsstatistik eller genom kvalificerade gissningar. Dessa uppskattningar ger en ungefärlig bild av hur många som talar de olika språken.
Språk i Sverige
Svenska
Svenska är Sveriges huvudspråk och majoritetsspråk, det språk som en majoritet av de som bor i Sverige talar. Läs mer i kunskapsbankerna Svenska språket och Svenska dialekter.
Nationella minoritetsspråk och det svenska teckenspråket
De nationella minoritetsspråken i Sverige är finska, meänkieli, jiddisch, romska och samiska. Gemensamt för de nationella minoritetsspråken är att de har talats under så lång tid i Sverige att de anses utgöra en del av det svenska kulturarvet. Talare av språken har särskilda rättigheter att använda och utveckla sina språk i Sverige. Det svenska teckenspråket har inte status som nationellt minoritetsspråk, men har också en särställning, enligt språklagen. Läs mer i kunskapsbankerna Nationella minoritetsspråk, Finska, Jiddisch, Meänkieli, Romska och Svenskt teckenspråk.
Engelska
Engelskan har ingen juridisk särställning i språklagen, men fungerar på många sätt som ett andraspråk för dem som växer upp i Sverige. Läs mer på sidan Engelskan i Sverige.
Invandrade språk
I Sverige finns många minoritetsspråk som används här eftersom talare har flyttat hit. Parkvall (2015) uppskattade antalet språk som talas i Sverige till någonstans mellan 150 och 205. Av dessa bedöms runt 100 språk ha fler än 500 talare i Sverige. Dessa språk kan också ha en lång historia i Sverige på grund av långvarig inflyttning.
Till de invandrade språken hör de nordiska språken danska, svenska, norska, färöiska och isländska som har många talare i Sverige. Dem kan du läsa mer om i kunskapsbanken Språken i Norden.
Främmande språk
Främmande språk kallas de (moderna) språk som de flesta skolor erbjuder undervisning i. Franska, tyska och spanska är de största främmande språken i Sverige. Främmande språk lär man sig genom studier utan att ha daglig kontakt med dem i sin närmiljö. Främmande språk, till exempel franska, spanska och tyska är också invandrade språk i Sverige på grund av inflyttning, och kan fungera som andraspråk i vissa svenska miljöer, men de har inte den påtagliga närvaro över hela Sverige som engelskan har genom media.
Termlista
huvudspråk
språk som är gemensamt för och talas av huvuddelen av befolkningen och som därför har en särskild ställning
majoritetsspråk
språk som talas i ett samhälle av en grupp som till antalet är större än grupper som talar andra språk
minoritetsspråk
språk som talas i ett samhälle av en grupp som är mindre i antal än den grupp som talar majoritetsspråket
modersmål
se förstaspråk
förstaspråk
språk som en person lär sig först i livet
andraspråk
språk som en person lär sig efter att förstaspråket eller förstaspråken har etablerats och som personen lär sig och använder i den miljö där språket talas
främmande språk
språk som en person lär sig främst genom formell undervisning efter att förstaspråket eller förstaspråken har etablerats
Definitionerna är hämtade från Isofs termlista, där du kan läsa mer om varje begrepp.