- Startsida
- Flerspråkighet
- Lär dig mer om de nordiska språken
- Språken i Norden
Språken i Norden
Till de inhemska språken i Norden räknas bland annat svenska, norska, danska, färöiska, isländska, samiska, finska och grönländska.
Inhemska språk
Till de inhemska språken i Norden räknas bland annat svenska, norska, danska, färöiska, isländska, samiska, finska och grönländska.
De inhemska språken i Norden tillhör tre olika obesläktade språkfamiljer:
- den germanska språkfamiljen med danska, färöiska, isländska, norska och svenska (läs mer på sidan Nordiska språk)
- den uraliska med finska, samiska, meänkieli och kvänska (läs mer på sidan Finsk-ugriska språk)
- den inuit–yupik–aleutiska med grönländska (läs mer på sidan Grönländska).
Finska talas förutom i Finland även av en minoritet i Sverige, och svenska talas förutom i Sverige även av en minoritet i Finland. Samiska talas i områden i norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
Minoritetsspråk i Norden
Utöver dessa språk talas även andra nationella minoritetsspråk, det vill säga språk som talats i ett land i minst tre generationer och därför omfattas av särskilda rättigheter enligt Europarådets minoritetsspråkskonvention. I Sverige gäller det jiddisch och romska. Även de nordiska teckenspråken har ett särskilt skydd, som liknar det skydd som de nationella minoritetsspråken har.
I Norden talas också en lång rad andra minoritetsspråk, som arabiska, spanska och kurdiska.
Språk i Norden och nordiska språk
Det är här viktigt att skilja mellan nordiska språk – som är en gemensam beteckning för den nordgermanska undergruppen i den indoeuropeiska familjen: danska, svenska, norska, färöiska och isländska – och språk i Norden, som också omfattar språk både från den uraliska språkfamiljen: samiska, finska, meänkieli och kvänska – och från den inuit-yupik-aleutiska familjen: grönländska.