Finska
Språkcentrum och språkvård för finska
Kontakt
På Isof arbetar vi med språkvård och språkrevitalisering av finska. Språkvården ansvarar för den officiella språkvården av finska i Sverige. Språkcentrum arbetar för att ge språkbärare i hela landet möjligheten att behålla, ta tillbaka och utveckla sitt språk.
Aktuella evenemang
-
Isof bjuder in till öppet samråd för att informera om arbetet som pågår på Språkcentrum för finska och diskutera planen för kommande verksamhet.
-
Välkommen på månadens digifika för sverigefinska förskolepedagoger!
-
Välkommen på månadens digifika för sverigefinska förskolepedagoger!
Mer om finska språket och kulturen på isof.se:
-
Finskt och meänkieliskt material
I Isofs samlingar finns olika typer av finskt och meänkieliskt material bevarat som ger en inblick i finsk och meänkielisk kultur i Sverige.
-
Skogsfinskt material
I samlingarna i Uppsala och Umeå finns olika typer av skogsfinskt material bevarat i form av uppteckningar, inspelningar, brev, fotografier och ortnamnsamlingar som tillsammans ger en bild av skogsfinsk kultur i Sverige.
-
Ortnamn på finska
Den finska inflyttningen påverkade ortnamnen i det som blev finnbygderna. Tydligast är det i Värmland där det i dag finns ungefär 7 000 finska ortnamn.
-
Svenskan i Finland
Svenska är vid sidan av finska ett officiellt språk i Finland.
-
Flyttar över Östersjön
Från vikingarnas drakhövdade skepp till vår tids Finlandsfärjor. Östersjön har alltid varit tätt trafikerad av handel och människor i rörelse.
-
De svenska finnmarkerna
På 1500- och 1600-talen flyttade många svedjebrukande finska nybyggare till de mellansvenska skogsbygderna.
-
Världskrigets finska evakueringar
Under andra världskriget evakuerades tiotusentals finländare till Sverige. Många av dem var så kallade krigsbarn som för att undkomma kriget evakuerades till svenska familjer.
-
Sverigefinnarnas dag
Sverigefinnarnas dag firas sedan 2011 på Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari.