ULMA Ruong00249A
Lyssna direkt
ULMA Ruong00249A
För att ladda ner ljudfilen klicka på de tre prickarna och välj ladda ned.
Om inspelningen
Accessionsnummer: Isof, ULMA Ruong00249A
Inspelad år: okänt
Ort (socken och landskap): Storvallen, Vilhelmina, Lpl
Inspelat av: Israel Ruong
Informanter: Sigrid Rutfjäll (f. 1898) och okänd man
Innehåll: Berättar först på sydsamiska och sedan samma sak på svenska. Om mat: hur man gör blodkorv av det färglösa blodet. Korvskinnet gör man av renens tarmar. Man kokar korven i en gryta med kokande buljong. Man kan äta korven med lingon eller med messmör. Den godaste buljongen blir när man kokar ryggkotorna. Klipp gör man av vetemjöl och vatten. Ibland gör hon även klipp av det färglösa bloda. Koka bringa. Renköttet kokar man ungefär en timma. Man ska inte späda köttkoket för mycket med vatten för då blir det för vattensmak. Nu har hon även börja ha grönsaker i sina köttkok. Hur man kokar märgben tillsammans med hjärta, njurarna och mellangärdet. Levern kokar man i en egen gryta eftersom det är stark i smaken att de ger smak till det övriga köttet. Märgbenen kokar man i 15-20 min. Hur man kan se att märgbenen är färdigkokt. Hur man slaktar en ren. Även om skosömnad. En okänd sagesman kommer med inlägg i berättelsen: om fiske, slakt och hur renhornen används.