Riksrevisionen: Staten behöver stärka minoritetspolitiken
Staten behöver arbeta mer långsiktigt med insatser för att hålla de nationella minoritetsspråken levande. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport.
Riksrevisionen har granskat hur ett antal statliga myndigheter arbetar för att hålla de nationella minoritetsspråken levande. Resultatet presenteras nu i rapporten Nationella minoritetsspråk – kortsiktiga och otillräckliga statliga insatser (RiR 2025:16).
Riksrevisionens slutsats är att statens insatser för att hålla de nationella minoritetsspråken levande inte är tillräckliga och att arbetet präglas av kortsiktighet. Det har bland annat inneburit att resurserna inte kunnat användas på ett effektivt sätt.
I rapporten lämnar Riksrevisionen flera rekommendationer till regeringen. En av rekommendationerna är att ge Institutet för språk och folkminnen (Isof), Länsstyrelsen i Stockholm, Sametinget och Skolverket långsiktiga uppdrag i deras instruktioner snarare än kortsiktiga uppdrag.
”Jag välkomnar rapporten och delar Riksrevisionens bedömning när det gäller behovet av långsiktighet”, säger Isofs generaldirektör Martin Sundin.
Läs rapporten
På Riksrevisionens webbplats kan du läsa pressmeddelande om rapporten, samt hela rapporten. Där finns också en sammanfattning av rapporten på finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska.
Pressmeddelande: Kortsiktig styrning av arbetet för levande minoritetsspråk Länk till annan webbplats. (3 juni 2025)
Sammanfattning av rapporten på nationella minoritetsspråk Länk till annan webbplats.
Nationella minoritetsspråk på Isof
Isof har ett uppdrag från regeringen att driva språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. Myndigheten ansvarar också för den officiella språkvården av finska, jiddisch, meänkieli och romska i Sverige. Läs mer på webbsidorna Nationella minoritetsspråk.