Karl Tiréns samling av samisk jojk utsedd till världsminne av Unesco
Karl Tirén gjorde i början av 1900-talet en betydande insats för att dokumentera samisk kultur genom att spela in jojk. Inspelningarna finns bevarade på vaxrullar hos Statens musikverk (Svenskt visarkiv) och Institutet för språk och folkminnen (Isof). Nu har Unesco utsett detta unika jojkarkiv till världsminne.

Karl Tirén förvarade några av sina fonografrullar med vax i särskilda fodral lagda i två Zeniths margarinlådor av litograferad plåt. De lämnades till arkivet i Uppsala av Karl Tiréns son Torne Tirén 1982. Foto: Petter Engman/Västerbottens museum 2017.
Mellan åren 1909 och 1916 gjorde stationsinspektorn Karl Tirén sex resor i nordligaste Sverige och Nordnorge. Utrustad med tidens modernaste inspelningsutrustning – en fonograf och vaxrullar – spelade han in över 300 jojkar och nedtecknade mer än 550 jojkar, ett unikt material som delvis finns bevarat i Isofs arkiv.
Detta är första gången som ett urfolks kulturuttryck utnämns till världsminne.
”Att dessa unika inspelningar nu finns med bland Unescos världsminnen är ett viktigt led i att öppna världens ögon för urfolket samernas kultur och för jojken som uttryck”, säger Martin Sundin som är generaldirektör på Institutet för språk och folkminnen (Isof).
Inspelningarna är idag en betydande källa för forskning och nya tolkningar av samisk jojk. I vår digitala arkivtjänst Folke Länk till annan webbplats. finns Karl Tiréns jojkinspelningar gjorda på vaxrullar från Tärna socken år 1913 och Arjeplog socken år 1914. Där finns även hans notböcker och nedtecknade jojkar
Länk till annan webbplats..
Karl Tiréns inspelningar finns även tillgängliga och sökbara via webbsidan Samiska röster/Sáme jiena Länk till annan webbplats. på Svenskt visarkivs webbplats. Samiska röster/Sáme jiena är ett samarbete mellan Statens Musikverk/Svenskt visarkiv, Isof och Ájtte, där du kan du lyssna på hundratals inspelningar och ta del av noter och nedtecknade jojkar.
Den största delen av fonografinspelningarna från Karl Tiréns jojkinsamling finns hos Svenskt visarkiv vid Statens musikverk. Där finns även en samling notböcker, fältdagböcker, manuskript och andra handlingar genom en donation från familjen Tirén.
Isof har varit medsökande i nomineringen av Karl Tiréns samling av samisk jojk som även skett i samråd med Sametinget.
Länkar
Svenskt visarkiv: Samling av samisk jojk utsedd till världsminne Länk till annan webbplats. (pressmeddelande 11 april 2025)
Svenska Unescorådet: Två arkiv i Sverige utsedda till Världsminnen av Unesco Länk till annan webbplats. (nyhet 11 april 2025)
SVT Sápmi: Karl Tiréns jojksamlingar blir nytt världsminne Länk till annan webbplats. (11 april 2025)
Ny webbutställning om Karl Tiréns jojksamling
I den nya webbutställningen kan du läsa mer om pionjären och jojksamlaren Karl Tirén och hans unika efterlämnade samling. Du får också en guide till hur du på egen hand kan utforska samlingen av inspelningar, noter och skriftligt material.
Om jojkning
Jojkning är en samisk sångtradition. Den har en stor variationsrikedom vad gäller till exempel tema, melodi, ton, styrka och tempo. Den kan låta på olika sätt i olika språkområden, och ha en bestämd eller improviserad text.
Det svenska verbet jojka kommer från ett samiskt verb ’att jojka’ vars nordsamiska form är juoigat, lulesamiska form juojggat, pitesamiska form juajjgat, umesamiska form juajggat och sydsamiska form joejkedh. Det man framför kallas i sydsamiskan för vuelie (’jojk’), i umesamiskan för vuöllie ’personjojk’ eller juajggame ’jojk, jojkning (inte person)’, i pitesamiskan vuolle (’jojk’), i lulesamiskan vuolle (’jojk’) och i nordsamiskan luohti (’jojk’).
Om världsminnen
Unescos register över världsminnen lyfter fram och uppmärksammar det skrivna kulturarvet genom hela arkiv och enskilda dokument i form av texter, ritningar, målningar, fotografier och filmer. Idén med världsminnen är att de bidrar till kunskapsbyggande och informationsinhämtande. Målsättningen är att öka digitaliseringen och främja bevarandet av arkiv och dokument.
Världsminnen i Sverige
- Karl Tiréns samling av samisk jojk (2025)
- Ravensbrückarkivet (2025)
- Tryckfrihetsförordningen från 1766 (2023)
- Dag Hammarskjölds samling (2017)
- Stockholms stads byggnadsritningar (2017)
- Codex argenteus – Silverbibeln (2011)
- Ingmar Bergmans arkiv (2007)
- Astrid Lindgrens arkiv (2005)
- Emanuel Swedenborgs arkiv (2005)