Symposium om fåglar
Den 10–11 april arrangerar Isof ett tvärvetenskapligt symposium där olika kulturhistoriska och samtida perspektiv på fåglar presenteras och diskuteras.

Kollage av bilder från Runverket (beskuren) och Mostphotos.
Information och anmälan
Tid: 10–11 april (start kl. 12 på torsdagen, slut kl. 16.30 på fredagen).
Plats: Uppsala Arkivcentrum, von Kraemers allé 19 i Uppsala. Lokalen är anpassad för rullstol och hörslinga finns.
Kostnad: Avgiftsfritt.
Anmälan: Senast den 10 april via formuläret nedan.
Antalet platser är begränsat och kölistan brukar bli lång. Vi är därför tacksamma om du avanmäler dig om du får förhinder, så att någon annan kan få din plats.
Fåglar har haft stor kulturell laddning för befolkningen i Sverige i alla tider. Detta har tagit sig uttryck i bland annat folktraditioner, namngivning av platser och människor, språkbruk och religiösa traditioner. Fåglar har också varit föremål för forskning i universitetsvärlden inom såväl humaniora som naturvetenskap. Under symposiet berättar våra föredragshållare om fåglar ur olika perspektiv, exempelvis historiska, kulturella och språkliga. Symposiet utgör en fortsättning på dem som tidigare hållits om hundar (2013), getter (2015), nötkreatur (2018) och träd (2022). Det anordnas med stöd av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.
På symposiet deltar forskare från bland annat idéhistoria, namnforskning, arkeologi, dialektologi, musikvetenskap, litteraturvetenskap, folkloristik och etnobiologi. Fika ingår båda dagarna. Före den andra dagens föredrag ordnas en fågelexkursion ledd av ornitologen och författaren Erik Hirschfeld.