• Huvudmeny

Lårskav

Lårskav är ett nytt ord för vad som rimligen är ett urgammalt fenomen.

Lårskav är en folkplåga som det talats alltmer om. Det vill säga när insidan på låren skaver mot varandra så att det uppstår hudirritation och smärta. Ordet är inte helt nytt men har ökat markant i bruket under 2017 och 2018, inte minst i medietexter.

I en krönika försommaren 2016 konstaterar SVT:s Hanna Böhm att det finns ”en nackdel med att behöva skippa strumpbyxorna och byta ut stuprörsjeansen mot en jeanskjol”, nämligen ”den ömmande, röda svedan som får en att gå lika hjulbent som efter en 24 timmar lång barbackaritt på en osandpapprad dalahäst”. Hon fortsätter med att konstatera: ”Lårskav är kort sagt den största sommarplågan av dem alla, större än alla househits och Mello-rejects som spelas på repeat överallt, och det verkar inte finnas någon bot på den.”

Men i dag finns faktiskt bot. Kvällstidningarna har sedan dess översvämmats av tips på hur lårskav ska hanteras, och en marknad för företag som säljer produkter mot lårskav har sett dagens ljus. Populära produkter är bland annat lårskavssäkra tajts, lårkräm och lårdeo. Liksom så kallade bandelettes (ett slags tunna lårskydd i spetstyg), ytterligare ett nyord i Sverige i sammanhanget.

Det är lite märkligt att fenomenet lårskav uppmärksammats så mycket på senare tid med tanke på att problemet borde funnits redan på stenåldern. Och jo, det har sedan tidigare förekommit vardagliga benämningar som infanterield (om lårskav hos soldater som marscherar långt). Men lite känns det som att själva ordet lårskav för första gången gett fenomenet ett verkligt ansikte (eller snarare ett ömt lår) och att det öppnat dörrarna för att prata om det. Och det är precis så nyord ska fungera! De hjälper oss helt enkelt att prata om sådant vi tidigare saknat riktigt bra ord för.

Läs mer

Uppdaterad 01 oktober 2018