• Huvudmeny

Stöddjur

Vårt beroende av djuren ger ibland upphov till nya ord: stöddjur är till exempel djur vi har som praktiskt eller känslomässigt stöd på resor.

Tidigare i år rapporterade flera nyhetsmedier att flygbolag i USA skulle skärpa kraven för stöddjur, alltså djur som passagerare har med sig i kabinen på flygplanet som stöd för i första hand olika funktionsnedsättningar. Här ingår ledarhundar för blinda, men även till exempel pungråttor för personer med panikångest och ankor för personer med posttraumatisk stress. Ordet stöddjur är ett översättningslån från engelskans support animal.

Stöddjur har länge varit tillåtna på inrikesflygen i USA, vilket särskilt märkts på att antalet förfrågningar om att ta med stöddjur där gick upp från 43 000 under 2016 till 76 000 under 2017. Till följd av att en passagerare blev biten av en stödhund startade dock en debatt om huruvida stöddjur verkligen bör accepteras.

Flera flygbolag har rätt att neka ovanligare djur som de bedömer kan utgöra ett hot mot andra passagerare, som igelkottar och ormar, eller djur som helt enkelt är för stora och tunga. Numer kräver flygbolag som United Airlines även att passagerare som vill ta med stöddjur både har läkarintyg och kan intyga att stöddjuret är tränat att sköta sig bland människor. De flesta svenska passagerarflygbolag tillåter bara hund och katt, eller enbart ledarhund, i kabinen.

En annan sorts resande djur är räddningsdjur, det vill säga djur som resenärer tar med sig hem för att rädda dem från slakt eller dåliga förhållanden. I Sverige har det ofta handlat om räddningshästar som tas hem från andra länder, men också räddningshundar och andra djurarter förekommer.

Uppdaterad 28 maj 2018