• Huvudmeny

mars 2015

Divestera

Har du gjort en dålig investering? Då är det kanske dags att divestera.

Ordet divestera började sprida sig i Sverige hösten 2013 när ett gäng Lundastudenter drog igång en kampanj för att få Lunds universitet att sälja sitt finansiella innehav i fossilindustrin. Studenterna ville att universitetet skulle divestera ur olje-, kol- och gasbolag, för att inte vara med och finansiera verksamheter som bidrar till klimatproblemen. Både ordet och kampanjen har sedan dess spritt sig runt om i landet.

Numera finns det kampanjer för att få de högre lärosätena att divestera i bland annat Umeå, Göteborg och Uppsala. Örebro stad och Chalmers tekniska högskola har helt divesterat ur fossilindustrin sedan kampanjen startade, och Lunds universitet har åtminstone sålt sitt innehav i ryska Gazprom. Samma beslut har fattats av Stanford och tolv andra amerikanska universitet. Svenska kyrkan var före sin tid och gjorde sig av med sina investeringar i fossilindustrin redan på 00-talet, innan någon ens hade börjat använda divestera.

Belägg från tidningen ETC (med verbalsubstantivet divestering): ”Lunds universitet har redan, efter krav från studenterna, sålt sitt innehav i ryska Gazprom och det kan bli fråga om fler kompletta divesteringar längre fram, säger Olivia Linander. […] Fossil Free är den snabbast växande divesteringskampanj (divestera är motsatsen till investera) som någonsin genomförts.” 

Ordet är inlånat från engelskans divest, ’att sälja eller göra sig av med en investering’. I Sverige har ordet främst använts om försäljning av finansiellt innehav i just fossilindustrin, men det går även att använda ordet i andra sammanhang. Har du till exempel investerat lite för mycket i din karriär? Ja, då är det kanske dags att divestera en smula och fortsätta skriva på den där romanen som ligger och skräpar på den externa hårddisken i skrivbordslådan i stället.


Uppdaterad 20 januari 2016