• Huvudmeny

juni 2011

Surdegshotell 

Som symbol för 2010-talets första år är surdegen svårslagen.

I medier och populärkultur har den blivit något mer än bara ett medel för brödbak; surdegen står för en urban, medveten livsstil som eftersträvas av många och som föraktas av ännu fler: ”Kan man inte skjuta av alla som vurmar för surdeg på det där ohälsosamma sättet?” frågar sig Alex Schulman i Aftonbladet 29 april 2011.

Såväl surdegskramare som skeptiker fick vatten på sin kvarn när nyheten om världens första surdegshotell blixtsnabbt spred sig i svenska medier. Tjänsten tillhandahålls av ett bageri på Södermalm, som med omsorg och kärlek matar semesterfirares surdegar för 200 kronor i veckan. Dessutom har man inlett ett samarbete med Konstfack för att samla svenska folkets surdegar i ett arkiv. Verksamheten, som också kallas degdagis, blev snabbt både hånad och hyllad. ”Trendnissar i Stockholms innerstad har tydligen fasat för semestern och det faktum att deras omhuldade surdegar inte klarar sig utan daglig skötsel”, skriver exempelvis Värmlands folkblad, medan bloggen Spisatlänk till annan webbplats kallar initiativet för genialiskt.

Ja, medierapporteringen av surdegshotellet blev en riktig surdeg, som man säger. Fast frågan är väl om den gamla negativa användningen av surdeg längre är gångbar i språket? Statistikerna talar nu till exempel om den positiva surdegsfaktorn, att männen tagit över alltmer av bakningen i hemmet som en effekt av det nymornade intresset för brödbak i allmänhet och surdegsbröd i synnerhet.

Att ordet hotell har fått en utvidgad betydelse är inte nytt. Sedan tidigare finns exempelvis webbhotell (serverlösningar för företag och privatpersoner), kontorshotell (lokaler där flera företag delar vissa funktioner, som reception och konferensrum) och däckhotell (depå för förvaring av vinter- och sommardäck). Inget av dessa har dock väckt lika starka reaktioner som surdegshotellet, vilket kanske kan förklaras av surdegens funktion som livsstilsmarkör för den medvetna medelklassen i storstäderna. 

Uppdaterad 20 mars 2014