• Huvudmeny

Namn

Pompe, Vättern, Röda rummet, Zlatan, Ronja, Lindex, Eva, Björklöven, Magnus Ladulås... Namn är en viktig del av språket och bruket av namn en grundläggande mänsklig egenskap. På Isof bedriver vi forskning och sprider kunskap kring namns ålder, ursprung, betydelse och användning. I våra samlingar dokumenteras namnbruket i Sverige, såväl vad gäller ortnamn som personnamn och övriga namn.

Aktuellt

  • Fruntimrens blöta vecka

    kvinna med paraply fotad bakifrån 18 juli 2020 Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
  • Lär dig allt om Sveriges ortnamn!

    Fotografi på några röda fiskestugor i staden Hudiksvall i landskapet Hälsingland. 1 juli 2020 Hemestern kan få oss att upptäcka Sveriges natur och omgivningar på nytt. Är du nyfiken på varför våra städer, samhällen, sjöar, berg och vattendrag heter som de heter? Många av svaren finns i Svenskt ortnamnslexikon.
  • Ny webbutställning om södra Öland

    18 juni 2020 I samband med att projektet Ägonamn i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap började bli klart gick flera av Isofs experter inom dialekter, namn och folkminnen ihop för att tillgängliggöra information om öns immateriella kulturarv. Resultatet presenteras i en helt ny webbutställning.

Sommarstängt vecka 29, 30 och 31

Isofs frågeverksamhet håller stängt veckorna 29, 30 och 31. Från och med vecka 32 svarar vi på frågor enligt vanliga tider.

Kontakt


Namnfrågor
: 0200-38 44 44

Telefontid: tisdag–torsdag,
10–12, 13–15

E-post: namn@isof.se

Mer om kontakt och rådgivning

Aktuellt namn

Dagens namn

Händelser i almanackan

Facebook

Uppdaterad 03 juli 2020