Språkseminarium i meänkieli kommer att arrangeras en gång varje år, på olika platser i Sverige. Det första seminariet hölls i Uppsala den 11 november 2019.
Intresset för seminariet om meänkieli var stort och Isofs föreläsningssal blev fullsatt. Utbildningsradion var där och filmade dagen.
Här finns programmet att ladda ner (pdf, 228.3 kB), det innehåller presentationer av föreläsarna och korta beskrivningar av programpunkterna. Nedan finns några av föredragshållarnas presentationer. I början av 2020 ska Utbildningsradion lägga ut sina inspelningar från seminariet på webben, länk kommer!
(på meänkieli)
Birgitta Rantatalo
Finns det dialekter i meänkieli? Var talas de? På vilket sätt skiljer de sig från varandra? Finns det många likheter? Birgitta Rantatalo, som bland annat har lett projekt om ortnamn och om en ordbok för meänkieli, berättar om detta.
(på svenska)
Anne-Mari Angeria, Viktoria Björklund och Nils-Bertil Heikka
Luleå är sedan tidigare förvaltningsområde för finska och 2018 blev kommunen även förvaltningsområde för meänkieli och samiska. Hur arbetar en sprillans ny förvaltningsområdeskommun med meänkieli? Anne-Mari Angeria berättar om detta. Här finns hennes presentation. (pdf, 2.3 MB)
I augusti 2019 var Luleå kommun mycket i medierna. Då öppnades Charlottendals förskolas flerspråkiga verksamhet. Viktoria Björklund och Nils-Bertil Heikka pratar om vision och strategi för arbetet med nationella minoriteter inom förskola och skola. Här finns deras presentation (pdf, 2.3 MB).
(på svenska)
Tommy Kuusela
Isofs arkiv innehåller mängder av berättelser, insamlade från olika delar av Sverige, från andra hälften av 1800-talet fram till idag. Det finns ett spännande material från Tornedalen, som är ett av de traditionella områdena för meänkieli. Forskningsarkivarie Tommy Kuusela berättar om folkliga föreställningar, skrock och väsen från Tornedalen med utgångspunkt i arkivsamlingarna.
De som ville fick sätta en svart nål där de var födda, och en vit nål där de nu är bosatta för att visa deltagarnas geografiska spridning.
Seminariet arrangeras av Språkrådet, Isof.
För alla som är intresserade av meänkieli. Av språket eller av andra frågor som anknyter till det. För dig som är meänkielitalande, lär dig meänkieli, har rötter i meänkieliområdet, känner samhörighet med meänkieli – även om du använder ett annat namn på språket. Också du som arbetar med meänkieli eller med relaterande frågor kan finna seminariet intressant.
Föredragen är antingen på svenska eller meänkieli, se information för respektive programpunkt.
e-post: meankieli@isof.se