• Huvudmeny

Notiser 3/2018

Ny språkvårdare i meänkieli

Sedan i våras har Språkrådet en språkvårdare i meänkieli, som är ett av landets fem nationella minoritetsspråk. Hon heter Elina Kangas och har sina rötter i finländska Tornedalen. Närmast kommer hon från Universitetet i Oslo, där hon forskat om standardisering av minoritetsspråk. I Elinas arbetsuppgifter ingår bl.a. att svara på språkfrågor, ta fram ordlistor och ordna seminarier.

Politisk retorik

I den nyutkomna boken Politik och retorik analyserar statsvetaren Erik Åsard partiledarnas tal och presenterar deras styrkor och svagheter som talare. Författaren visar hur partiledarna säljer in sina budskap och vad som karaktäriserar deras språk.

Inkluderande språk

Den 12 oktober anordnar Språkrådet ett seminarium om inkluderande språk. Bland annat berättar 1177 Vårdguiden hur de skriver tillgängliga och inkluderande texter.

Program och anmälan hittar du här

Tydligare krav om översättning och tolkning

Den 1 juli trädde den nya förvaltningslagen i kraft. I lagen har kraven på myndigheter att använda tolk och att översätta handlingar förtydligats och omfattar både tolkning och översättning. Det här gäller myndigheters kontakt med personer som inte behärskar svenska eller har funktionsnedsättningar som begränsar förmågan att se, höra eller tala.

Riksdagen.se: Förvaltningslag (2017:900)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om vikten av källkritik

Journalisten Jack Werner, som var med och startade Viralgranskaren i tidningen Metro, har skrivit en bok om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik: ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.

Läs intervju med Jack Werner

 

Dina personuppgifter och dataskyddsförordningen

Undrar du som prenumerant över hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det på sidan www.sprakochfolkminnen.se/personuppgifter.

Dansk klarspråksundersökning

Ett danskt forskningsprojekt har undersökt hur myndighetstexter kan bli begripligare. Dansk Sprognævn testade två versioner av samma brev från den danska skattemyndigheten på 453 läsare. Det omskrivna brevet var lättare att förstå för de flesta, men framför allt för de svaga läsarna.

Läs mer om undersökningen på sidan sproget.dk: Forskningsprojekt om det offentlige sproglänk till annan webbplats

Uppdaterad 03 september 2018

Kommande konferenser och seminarier om klarspråk

5 maj 2020
Språkrådsdagen, INSTÄLLT

29 maj 2020
Starta och driva klarspråksarbete, Stockholm

30 september–2 oktober 2020
Clarity 2020länk till annan webbplats, Washington DC, USA

9 oktober 2020
Språkforumlänk till annan webbplats, Stockholm

19–20 november 2020
Klarspråk 2020, Stockholm

I myndighetens kalendarium hittar du fler evenemang!