Vad gör vi på Isof? I Inblicken uppmärksammar vi olika delar av Isofs verksamhet. Här kan du bland annat läsa om aktuella projekt och händelser, träffa våra medarbetare och ta del av innehållet i våra stora arkiv.
Vid årsskiftet utökades och förstärktes Isofs terminologiverksamhet och Isofs språkvårdare i fackspråk och terminologi har nu blivit varma i kläderna. Den 11 oktober firas internationella klarspråksdagen med ett seminarium där temat är terminologi.
Läs mer
3 september 2019Vid årsskiftet utökades och förstärktes Isofs terminologiverksamhet och Isofs språkvårdare i fackspråk och terminologi har nu blivit varma i kläderna. Den 11 oktober firas internationella klarspråksdagen med ett seminarium där temat är terminologi.
16 november 2018En långsiktig satsning från Vetenskapsrådet gör det äntligen möjligt att bygga en svensk basinfrastruktur för forskning inom språkteknologi. Nationella språkbankens Höstworkshop blev startskottet för jätteprojektet.
16 april 2018”Är jättarna verkligen så kaotiska som de beskrivs i folkloren och mytologin?”, inleder Tommy Kuusela sitt föredrag på Stadsbiblioteket i Uppsala. Nej, bilden av jättarna är mer komplex än så, menar forskningsarkivarien som snöat in på våra föreställningar om väsen.
27 mars 2018Elina Kangas är inne på sin fjärde vecka som institutets nya språkvårdare i meänkieli. Det är visserligen den första statliga språkvårdstjänsten i meänkieli men själva språkvården har pågått längre än så, menar hon.
11 oktober 2017Vilka namn är fina och fula, och vilka namn kan bäras av alla oavsett kön? Det är frågor som namnforskaren Katharina Leibring tittat på i en studie av ungdomars attityder till förnamn.
6 september 2017Från träsnitt till kretskort – den nordiska folktron har tagit steget in i den digitala eran. Institutets Tommy Kuusela berättar om sägner och folktro i datorspel.
26 juni 2017Orterna Edsbyn och Torsby har mycket gemensamt, men dialekterna utvecklas åt olika håll. Det visar resultaten från forskningsprojektet Svenska dialekter i förändring.
16 maj 2017Institutets samlade kompetens ger oss en viktig roll i den pågående samhällsdebatten. Det säger nya generaldirektören Martin Sundin som sätter forskning och kunskapsspridning högt upp på prioriteringslistan.
10 maj 2017I dagarna släpps den nya upplagan av Språkrådets Svenska skrivregler. Vi träffade bokens huvudredaktör, Ola Karlsson, för att fråga om hans arbete med boken och vilka nyheter som finns i den nya upplagan.
3 maj 2017Nyckelharpa, kärlekslås och dans runt midsommarstången – det är några av de levande traditioner som hittills har samlats in i förteckningen över det immateriella kulturarvet i Sverige.
17 oktober 2016Inblicken . ”Att säga samma sak” är en lek som är spridd över stora delar av världen. När institutet skickade ut en frågelista om fenomenet kom över 500 svar från 40 olika länder.
24 augusti 2016Inblicken . Myndigheterna har blivit bättre på klarspråk, men än finns mycket kvar att göra. Det säger Gabriella Sandström och Ingrid Olsson som arbetar med klarspråk på Språkrådet.
10 augusti 2016Inblicken . Trots att det har bott romer i Sverige i hundratals år saknas deras röster i de svenska arkiven. Med utgångspunkt i det så kallade Skarpnäckslägret vill projektet ”I stadens utkant” tillföra nytt material om svensk-romsk historia.
13 juli 2016Inblicken. Från Abbekås till Öxnevalla . I höst kommer en ny upplaga av Svenskt ortnamnslexikon och på institutet arbetar redaktionen för fullt med de sista justeringarna.
1 juli 2016Inblicken . I sommar firar Institutet för språk och folkminnen tio år. Ingrid Johansson Lind har varit generaldirektör större delen av den tiden och hon ser fram emot att följa med myndigheten de första stegen in i nästa årtionde.
17 maj 2016Inblicken . 13 000 titlar från fyra olika sekel och på över 60 olika språk. Det fanns några boktravar att beta av när institutets bibliotek i Göteborg skulle sorteras och katalogiseras.
25 april 2016Inblicken. Ortnamn som en del av kulturarvet. Det är en av frågorna som FN:s expertgrupp för ortnamn ska diskutera på sitt möte i Bangkok. Från Sverige deltar tre namnexperter från Institutet för språk och folkminnen och Uppsala universitet.
6 april 2016Inblicken. Det finns ett stort behov av språkvård i finska idag. Det säger Henna Leskelä och Riina Heikkilä som är språkvårdare i finska, ett av våra fem nationella minoritetsspråk.
14 mars 2016Inblicken. Att bygga ut, dyka ner i och öppna upp samlingarna. Det står högt på önskelistan för Dialekt- och folkminnesarkivets nya chef i Uppsala.
7 mars 2016Inblicken . Från officiella trafikskyltar till handskrivna lappar på anslagstavlan. Texterna i ett område kan berätta mycket mellan raderna.
6 november 2015Inblicken. Arbetet pågår för fullt med att redigera Svenskt dialektlexikon (SDL). Det blir den första översiktliga dialektordboken som ges ut sedan mitten på 1800-talet.
2 oktober 2015Inblicken. I projektet Romsk vardag samlar institutet in olika uttryck för romsk vardagskultur. Syftet är att skapa större kunskap om en av våra nationella minoriteter.
29 juli 2015Inblicken. Om du ropar på Molly eller Sigge är chansen lika stor att det kommer två hundar som två små barn. Men vad säger egentligen namnen om vår syn på djur? Det undersöker man bland annat i projektet Djurnamn i Sverige.
9 juli 2015Inblicken. På arkivkorten för dialektorden i övre Dalarna finns ibland förklarande bilder. På 1930-talet gjordes flera illustrationer till ordet stol .
15 april 2015Inblicken. Catharina Nyström Höög vill att språkfrågor ska bli en del av samhällsdebatten. I oktober blir hon forskningsledare på Språkrådet.
16 mars 2015Inblicken. Pratas det fortfarande amerikasvenska bland svenskättlingarna i USA? Och hur har den i sådana fall ändrats med tiden? Det undersöker man i projektet Svenskan i Amerika.
18 februari 2015Inblicken. Vad har olika namn för roll i språket för flerspråkiga personer? Det tittar man närmare på i projektet Det mångkulturella Sveriges onomastikon.
29 januari 2015Inblicken . På 1940-talet inleddes arbetet med en ordbok över folkmålen i övre Dalarna. Kristina Hagren har jobbat med projektet i 35 år och ger nu ut det 41:a häftet i serien.
9 januari 2015Inblicken . I de samiska samlingarna i Uppsala finns ett rikt bildmaterial från insamlaren Gunnar Modin. Här ser du några av bilderna från hans samling.
25 december 2014Inblicken . På 1800-talet fanns på vissa platser dräktalmanackor som styrde klädedräkten för olika högtider och händelser. I arkivet hittar vi en beskrivning av den kvinnliga kyrkodräkten för juldagen.
11 december 2014Inblicken. Den skönsjungande ljusbäraren, det italienska helgonet, den fördömda Lilith och den elaka lussekärringen. Fyra olika kvinnogestalter som alla ryms i vårt moderna luciafirande.
3 december 2014Inblicken . Ståltrådshorvan och Flajenrör - namnet på en åker kan berätta mycket om samhället förr och nu. Det säger Viktoria Bengtsdotter Katz som jobbar med projektet Ägonamn på södra Öland.
26 november 2014Inblicken . För 70 år sedan bildades Nämnden för svensk språkvård och språkrådgivning har sedan dess varit en viktig del i det språkvårdande arbetet. I dag besvarar Språkrådet över 10 000 språkfrågor per år.