• Huvudmeny

En värld av ljud

Cities and Memorys grundare Stuart Fowkes spelar in ljud på ön Burano i Venedig, Italien. Foto: Cities and Memory

Cities and Memory är ett internationellt ljudkonstprojekt som vill samla och återge intryck av världen som den låter idag, men också ge plats för alternativa, drömda eller föreställda, ljudmiljöer genom att remixa världen - ett ljud i taget.

Initiativtagare är Stuart Fowkes, musiker och ljudkonstnär från Oxford i Storbritannien, som driver Cities and Memory som ett hobbyprojekt i samverkan med alla som vill vara med. Mer än 350 personer har bidragit med över 1500 ljud från ett 60-tal länder. Det är både nyskapade inspelningar och omarbetningar av redan befintligt ljud i projektets anda. Här finns allt från regn och fågelsång till kyrkklockor och marknadssorl, men också modernare ljud från t ex tågstationer och flygplatser.

citiesandmemory.comlänk till annan webbplats kan den som vill kika, lyssna och kanske bidra själv med egna fältinspelningar eller bearbetningar av befintligt ljud. På denna länklänk till annan webbplats har projektet dessutom sammanställt goda råd för den som själv vill samla &/eller remixa ljud.

/Johanna Berg

Uppdaterad 07 maj 2019

Om skribenten

Johanna Berg arbetar med Swe-Clarin på Riksarkivet. Hon har tidigare jobbat med kulturarvsinformation på bl a Digisam och Riksantikvarieämbetet och är även verksam på Världskulturmuseerna Digitalt. I Projekt Tilltal arbetar hon framför allt med omvärldsbevakning och kommunikation.