• Huvudmeny

OHMS (Oral History Metadata Synchronizer)

Utbildning i radioproduktion på Media Resources and Training Centre vid University of Jaffna, Sri Lanka. Foto: David Brewer

OHMS är ett gratis, digitalt open-source-verktyg utformat för att underlätta för den som vill använda digitalt tillgängliga talinspelningar. OHMS kopplar en vanlig textsökning till rätt sekvens i en ljud- eller video-fil. Verktyget är utvecklat på Nunn Center vid Kentucky University Libraries, som också använt det själva i flera år innan de med stöd av IMLS (Institute of Museum and Library Services) kunde släppa det publikt för ett par år sedan.

Som vanligt gäller förstås att man inte kan få ut någon information, om man inte stoppat in den först. Men det verkar relativt enkelt för den som lyssnar på t ex en intervju att lägga till metadata och märka upp filerna. För att göra det lättare för forskare (och andra som indexerar) att använda OHMS har Nunn Center också tagit fram en instruktions-video som tydlig visar hur man t ex lägger in nyckelord (kontrollerad vokabulär), taggar, x/y-koordinater och hyperlänkar med direkt koppling till rätt sekvens. De är medvetna om att den här typen av indexering är subjektiv, men påminner också om hur viktigt det är att vara konsekvent i arbetet – åtminstone inom varje projekt.

Titta på introduktionsvideon nedan:

/Johanna berg

Uppdaterad 07 maj 2019

Om skribenten

Johanna Berg arbetar med Swe-Clarin på Riksarkivet. Hon har tidigare jobbat med kulturarvsinformation på bl a Digisam och Riksantikvarieämbetet och är även verksam på Världskulturmuseerna Digitalt. I Projekt Tilltal arbetar hon framför allt med omvärldsbevakning och kommunikation.