• Huvudmeny

Hur gamla ljud finns det?

illustration av gammal spelare

Skiss av Édouard-Léon Scott de Martinville's fonoautograf från 1859.

Välkommen till bloggen Tilltal! Här kommer vi som jobbar med projektet Tilltal att rapportera om arbetet i projektet och även tipsa om andra som jobbar med historiskt talmaterial och talteknologisk metod för forskning. Det första inlägget handlar om världens äldsta kända ljudinspelningar från mitten av 1800-talet.

David Giovannoni är ljudfantast och radioman med en lång karriär bakom sig på NPR (US National Public Radio). Patrick Feaster är folklorist, musiketnolog och ansvarig för mediakonservering på Indiana University Bloomington. Tillsammans med folket bakom Archaeophone Records initierade de för tio år sedan First Soundslänk till annan webbplats, ett expertsamarbete i syfte att tillgängliggöra de allra tidigaste ljudinspelningarna fritt och öppet, för alla människor och för all framtid.

När de började sitt arbete var Edisons patentinspelning, ”Mary had a little lamb”, från 1887 den äldsta i världen. Men redan 2008 kunde ljudhistorien skrivas om då de amerikanska forskarna hittade tio sekunder ”Au Clair de la Lune” i ett Paris-arkiv.

Sången dokumenterades redan våren 1860, av Édouard-Léon Scott de Martinville, på en fonoautograf, en apparat som kunde fånga ljud visuellt, men inte spela upp dem. Han ville undersöka hur olika ljud såg ut rent grafiskt, och att de skulle kunna avlyssnas kunde han nog inte ens föreställa sig. Men tekniken utvecklas som bekant. Forskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien kan idag konvertera apparatens fonoautogram från krumelurer på papper till ljudande sånglänk till annan webbplats.

Sedan dess har samma forskargrupp hittat material även från 1850-talet, och Scott de Martinville givits världsarvsstatus av UNESCO. Här berättar Giovannoni lite mer om arbetetlänk till annan webbplats.

/Johanna Berg

Uppdaterad 07 maj 2019

Om skribenten

Johanna Berg arbetar med Swe-Clarin på Riksarkivet. Hon har tidigare jobbat med kulturarvsinformation på bl a Digisam och Riksantikvarieämbetet och är även verksam på Världskulturmuseerna Digitalt. I Projekt Tilltal arbetar hon framför allt med omvärldsbevakning och kommunikation.