• Huvudmeny

23 februari 2017

Brynost

"Man tager tie kanner nymjölk och i denna röres ett halvt skålpund mjöl". Så börjar ett recept på brynost som Bengt Edqvist hittade i folkminnesarkivet. Visst måste man testlaga!

brynost på tallrik

I en sketch av Hasse Alfredsson, från tidigt 1960-tal, berättar han om sin släkts kroppkakor. På Lindemansvis blir det en lång och lustig historia som slutar med att Hasse vid närmare eftertanke minns att de inte var särskilt goda. Kanske är det ofta så med äldre recept; husmödrar och kanske husfäder har anpassat recepten genom åren för att helt enkelt göra dem bättre. Eller mer lättlagade.

Recept från 1926

Arkivuppteckning: IFGH 00744. Klicka på bilden för att se den i större format.

Så är det med den ostkaka som går under benämningen brynost. I en uppteckning från en gård i Knätte socken i Ulricehamnstrakten i Västergötland beskrivs hur brynost tillagas, där innehåller den endast mjölk, vetemjöl och ostlöpe: "Ibland kan man strö lite socker över den och låta det brynas", säger informanten. Något som tyder på att den möjligen åts utan sylt.

Receptet är upptecknat år 1926 av den då 23-årige studenten Carl Gustav Izikowitz, sedermera chef för Etnografiska museet i Göteborg. Izikowitz insamling omfattar berättelser om "diverse sed". I flera uppteckningar beskrivs att brynost förtärdes vid bröllop, liksom vid begravningar. De hade ofta osten som förning (medhavd mat) på dessa kalas.

Enligt receptet från Knätte "ska ostlöpen i när mjölken värmes". Det gör det svårt för en nutida hemmakock att veta om det är när mjölken har nått 37 grader, eller om den ska i innan. Där står också att ostkakan bryns i panna, vilket går att tolka som både stek- och ugnspanna. Den som prövar receptet kan göra som det brukar stå i kokböcker – det vill säga hälla i löpen när vätskan nått fingervärme och sedan grädda i ugnen.

Utbredd ostkaka

Brynost finns enligt våra folkminnesarkiv även i Småland, Västergötland, Dalsland och Östergötland. På den berömda spelmansstämman i Delsbo i Hälsingland, serveras hälsingeostkakan tillsammans med saftsås och denna är inget annat än en helt vanlig brynost. Den finns även i Jämtland. Enligt en uppteckning från Hössna skulle det vara både sötost, brynost och ostakaka på bröllop (ifgh00739). I princip är sötost en ost där man istället för att hälla av vasslan, kokar mjölken tills vasslan avdunstat. På detta finns det exempel från Halland. Varför smålänningarnas ostkaka innehåller den dyrbara mandeln kan tyckas märkligt eftersom en stor del av befolkningen i landskapet under 1800-talet var förhållandevis fattiga; en idé skulle kunna vara att de på den tiden använde hasselnötter.

Enligt Gustav Ränk, i boken Från mjölk till ost: drag ur den äldre mjölkhushållningen i Sverige (1966), kallas brynost på sina håll för klädesost eller särkost. Skälet till dessa benämningar var att vasslan pressas ut genom en duk. Ränk berättar också att brynosttillverkarna oftast använde självsurnad mjölk till koaguleringen; ostlöpe endast i undantagsfall. Han säger också att det är det som framför allt skiljer ostkaka från brynost; den förra bereds med löpe medan brynost bereds med surmjölk. I Vesene socken, Herrljunga, garnerades osten vid festliga tillfällen, men det framgår inte hur (bd03892). I Hälsingland ansågs det brukligt att det skulle gnissla lite i tänderna vid ostkakeätning.

Släkt med halloumi

Till konsistensen är brynost inte helt olik halloumi, som görs ungefär på samma sätt, med den skillnaden att halloumin saltas. En variant på brynosten är den nordsvenska kaffeosten som görs på samma sätt, men där ska mer vätska pressas ur och osten ska skäras i bitar som sedan läggs i kaffet.

En utbredningskarta i Ränks bok visar var i landet ostkakor bryntes och huruvida de innehöll ägg. Det finns dock anledning till att förhålla sig skeptisk till kartan. Studier visar att varianterna när det gäller tillverkning av olika ostprodukter är lika många som det finns gårdar i Sverige. Nuförtiden tycks den äggfria brynosten vara ovanlig, men en testbakning av Knätte-brynosten visar att den, till skillnad från den Alfredssonska kroppkakan, är mycket aptitlig. Sylt till är dock att föredra.”

/Bengt Edqvist

Mer från bloggen

  • Fotografi föreställande en rund, äldre burk med halstabletter med smak av honung och menthol. 2 juni 2020
    Att bota hosta i äldre tid
    Att “kyssa ett vackert fruntimmer flere gånger” eller “ta in en tesked tjära, som den är”? Praoeleven Victor Håkansson Drevin har tittat närmre på hus...
  • Bild på en karta. 7 februari 2020
    Coronavirus, ryktesspridning och vandringssägner
    I samband med oro eller rädsla har vi människor en förmåga att bli okritiska. Nu när rapporteringen om coronaviruset sprider sig världen över följer r...
  • Teckning i färg: en gloson med röda lysande ögon och taggar längs ryggraden. 16 december 2019
    Gloson, det fruktade spöksvinet
    Så här i juletider är det högsäsong för den farliga gloson, en spöksugga som kan komma rusande mot en under mörka vinternätter. Tommy Kuusela berättar...
  • bild av julkalender från Teskedsgumman. bilden är tecknad och föreställer ett gammaldags kök med teskedsgumman och flera andra figurer från kalendern. 3 december 2019
    Tradition och modernitet i julkalendern
    I radion sändes den första svenska adventskalender år 1957. Några år senare började adventskalendrarna – senare julkalendrarna –i tv. Med åren har jul...
  • Svartvitt fotografi föreställande människor som står uppställda framför kameran. I bakgrunden syns flera tält. 25 november 2019
    Avhysningar, trakasserier och anpassningar
    Att ha växt upp i läger och levt ett kringresande liv karaktäriserat av tillfälliga vistelser, avhysningar och uppbrott är gemensamma erfarenheter för...
Uppdaterad 14 september 2017

Om skribenten

Bengt Edqvist är assistent på Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg.

Kategorier