• Huvudmeny

Myndigheternas skrivregler

En bok för alla som skriver inom myndigheter, kommuner och annan offentlig verksamhet.

Hämta som pdfPDF (pdf, 6.2 MB)


Boken ges ut av förlag (se nedan) och den tryckta versionen går inte att beställa via institutet.


Utgivningsår: 2014 (upplaga 8)

Förlag: Fritzes/Norstedts Juridik

Köp: Boken finns i bokhandeln. Den kan också beställas från Norstedts juridiklänk till annan webbplats.

När vi skriver i arbetet – på myndigheten, på företaget eller i organisationen – är det ofta för att förmedla ett viktigt budskap. Då måste vi försöka hitta den rätta tonen, formulera oss tydligt och presentera innehållet rakt på sak, allt för att budskapet verkligen ska nå fram.

Handboken ”Att skriva bättre i jobbet . En basbok om brukstexter” har nu kommit ut i en ny, uppdaterad upplaga. Sedan första upplagan kom 1995 har mycket förändrats. Språket har utvecklats och synen på brukstexter har modifierats.

I boken ges råd och tips om hur man väljer ton och perspektiv, hur man planerar, disponerar och gör texten överskådlig. Styckeindelning, meningsbyggnad och ordval behandlas också och många praktiska exempel visar hur en text kan göras läs- och läsarvänlig. Vissa mycket vanliga typer av texter i arbetslivet behandlas i egna avsnitt, till exempel protokoll, rapporter, pressmeddelanden, beslutsunderlag och beslut.

I denna femte upplaga har avsnittet om språkriktighetsfrågor reviderats och byggts ut av medarbetare vid Språkrådet för att stämma överens med den moderna uppfattningen om vad som är rätt och fel, lämpligt och olämpligt språk. Vanliga språkriktighetsfrågor, sådana som ofta väcker heta känslor, tas upp och diskuteras. Ska man skriva var eller vart? De eller dem? Innan eller före? Och får man använda ordet hen?

Språkrådet står också för avsnittet om hur man skriver för webben och i sociala medier och avsnittet ”Språkarbete på arbetsplatsen”.

Uppdaterad 26 mars 2018

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!