• Huvudmeny

20 maj 2020

Undersökning om namn på apparater och maskiner

Bilen Pärlan, dammsugaren Ludde eller robotgräsklipparen Stig A? Nu vill vi veta mer om fenomenet att döpa tekniska föremål.

Fotografi på en vit rund robotdammsugare med svart detalj på mitten. Dammsugaren står på ett klinkergolv.

Dammit, Bringaren av bort med damm eller kanske Madam? En del humor spelar in i namnvalet för många som döper sina tekniska prylar.

Alla människor har ett namn, precis som de flesta husdjur. Men hur är det med andra saker, som också är en fast beståndsdel i vår vardag, som ”bor” hos oss? Har du någon gång namngivit en maskin eller en teknisk apparat (eller kanske flera)? Heter din dammsugare kanske Ludde eller din bil Pärlan?

Internationell undersökning om inställningen till att döpa maskiner

Under våren 2020 pågår en internationell undersökning om namn på tekniska apparater och maskiner. Undersökningen är ett samarbete mellan Isof och Universitetet i Siegen i Tyskland. Nu samlas röster från allmänheten in till projektet, och alla är välkomna att delta – oavsett om man namnger varenda pryl i hemmet eller om man aldrig i sin vildaste fantasi skulle få för sig att döpa ett föremål.

Det tar bara några minuter att svara på frågorna, och det är helt anonymt. Svaren kommer endast att användas för vetenskapliga studier. Det är viktigt att inte fylla i någon personlig information eller persondata om dig själv eller andra i fritextrutorna (exempelvis namn eller adress).

Undersökningen om namn på maskiner och tekniska apparater hittas här.länk till annan webbplats

Kontakt:

Daniel Solling, fil. dr och forskningsarkivarie daniel.solling@isof.se

Läs mer

Sånt vi bara gör: Namn på fordon och föremål

Namn: Övriga namn

Uppdaterad 28 maj 2020