• Huvudmeny

19.7.2018

Nordisk mobilitet – flerspråkig termdatabas

Projektet ”termdatabas till stöd för nordisk mobilitet” resulterade i en termdatabas med nordiska språk.

Syftet med projektet var att skapa en gratis termdatabas för de som planerar att flytta från ett nordiskt land till annat eller som redan har flyttat. Med hjälp av databasen kan man se vad till exempel ”förskoleklass” heter på ett annat nordiskt språk. Om termen inte finns på det språket får man definitionen och därmed kunskap om innebörden av begreppet.

Språkrådet i Norge var projektledare i det gemensamma nordiska projektet. Andra medverkande var Språkrådet och Terminologicentrum TNC från Sverige, Dantermcentret och Danska språknämnden från Danmark, Terminologicentralen TSK från Finland och Árni Magnússon-institutet från Island.

Termdatabasen innehåller sammanlagt 1 648 termposter inom områdena arbetsmarknad och utbildning. Språk som man kan söka på och få motsvarigheter på, är danska, finska (både finskan i Finland och i Sverige), isländska, norska (både bokmål och nynorska) och svenska (både svenskan i Sverige och i Finland).

Termdatabasen nås via länken http://nordterm.iterm.dk/portal/sv/länk till annan webbplats

Projektkoordinatorn Ole Våge, terminolog på norska Språkrådet, har skrivit en artikel om projektet. Artikeln kan läsas på webbtidskriften Terminfo 2/2017länk till annan webbplats.

Sveriges Radio Sisuradio har intervjuat Riina Heikkilä, språkvårdare i finska på svenska Språkrådet, om projektet. Intervjun finns på Sveriges Radios webbplats.

Uppdaterad 19 juli 2018