• Huvudmeny

17 juli 2018

Internationella emoji-dagen

De uttrycksfulla figurerna har blivit ett självklart inslag i sociala medier, sms och Oxford Dictionary. Den 17 juli firas den internationella emoji-dagen.

Vad som började som enkla smilisar uppbyggda av diverse skiljetecken har idag blivit tusentals universiella humörtecken, accepterade och hyllade av såväl Oxford Dictionarylänk till annan webbplats som den internationella standardiseringskommittén Unicode Consortiumlänk till annan webbplats.

Firandet är initierat av Jeremy Burge, grundare av webbplatsen Emojipedia, och valet av datum kommer från emojiutbudets kalendersymbol som visar just den 17 juli.

Även Språkrådet har uppmärksammat emojins intåg i språket. Exempelvis berörs var en emoji ska placeras i den senaste upplagan av Svenska skrivregler.

"När människor pratar med varandra kan man se ifall de är glada, och man kan gestikulera med händerna. Men när man skriver har man inte riktigt den möjligheten. Då är emojier ett sätt att visa ironi eller känslor", säger språkvårdaren Ingrid Olsson i en intervju med Sveriges Radio.

Uppdaterad 20 juli 2018