• Huvudmeny

28 maj 2018

Livsviktigt med klarspråk

Årets andra nummer av Klarspråk har temat klarspråk inom vård och omsorg.

På Språkrådsdagen 2018 delade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (tvåa från vänster) ut Klarspråkskristallen till Ida Friedmann, Susen Schultz, Jenny Andersson och Moa Lindholm från 1177 Vårdguiden.

1177 Vårdguiden vann Klarspråkskristallen 2018 för sitt arbete med att göra hälsoinformation begriplig. Det är viktigt att utgå från läsarnas perspektiv och att skriva inkluderande, berättar redaktören Ida Friedmann.

Kan en app bidra till att minska riskerna under graviditet och förlossning för gravida som inte talar svenska? På Linnéuniversitetet utvecklar forskare en tvåspråkig app som ska underlätta kommunikationen i mödrahälsovården.

Föräldrar till barn med hjärtfel är ofta hjälpta av andra föräldrars kompetens och erfarenheter. I forum på nätet kan de diskutera handfasta frågor och ta del av varandras berättelser, som komplement till vårdens information.

I kampanjen Skydda antibiotikan spelar klarspråk en stor roll. Experter och kommunikatörer från 25 myndigheter och organisationer samarbetar för att öka kunskapen om antibiotikaresistens.

Hur används termen brukare? Språkfrågan reder ut saken med hjälp av Socialstyrelsens terminolog Carl Strömbäck.

Läs det nya numret av Klarspråk.

Uppdaterad 29 maj 2018