• Huvudmeny

31 januari 2017

Alice fortsatt populärt och William tillbaka i toppen

För fjärde året i rad är Alice det vanligast flicknamnet på nyfödda medan William återigen tagit förstaplatsen bland pojknamnen.

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterade den 31 januari statistik för de populäraste förnamnen givna till nyfödda under 2017. Alice ligger kvar på fjolårets förstaplats och har varit det mest populära namnet sex gånger på tretton år. Namnet gavs till 888 flickor under 2017.

Det vanligaste pojknamnet under 2017 var William som gavs till 941 pojkar. Efter fjolårets tredjeplats hamnar namnet återigen på förstaplatsen, vilket nu har inträffat sju gånger sedan 1998.

Stabila toppnamn för pojkar

Särskilt bland pojknamnen är toppnamnen överlag stabila, konstaterar Katharina Leibring som är namnforskare på Namnarkivet i Uppsala och som noga följer den årliga namnstatistiken.

”Det är namn som funnits där under 2000-talet och som också är populära i andra länder. Bland flicknamnen finns en större variation – namntoppen där växlar snabbare även om Alice fortsätter att locka”.

Under 2017 var Oscar det näst vanligaste namnet. Sedan namnstatistiken startade 1998 har namnet varit bland de tio vanligaste pojknamnen varje år och endast tre gånger har namnet hamnat utanför topp tre. Lucas ramlade ner ett pinnhål till plats fyra efter att ha legat på topp tre i hela 14 år. Pojknamnet Charlie fick lämna topp 10 till förmån för Adam som klättrade upp från plats 11.

”Varianter av samma namn i topp”

”Värt att notera är att vi har varianter av samma namn på både flick- och pojksidan i topp, Alicia som är en spansk-italiensk form av Alice, och Liam som är en keltisk form av William”, säger Katharina Leibring.

Alicia på flickornas andraplats är för tredje gången bland de tio vanligaste namnen för nyfödda. Namnet klättrar från en sjätteplats till det näst vanligaste.

”Alicia har klättrat på listorna under hela 2000-talet, och visst kan Alicia Vikanders kändisskap ha gjort föräldrar medvetna om namnet, men populära namn sprids på många sätt och genom många kanaler”, säger Katharina Leibring.

Nya namnsdagsbarnet Saga klättrar

Olivia, som tidigare låg sjua, har intagit tredjeplatsen på flickornas topp 10-lista. Där har också de tre nya namnen Astrid, Saga och Freja kommit in i stället för Maja, Elsa och Julia som nu hamnar utanför listan.

”De tre nya flicknamnen har alla nordiskt ursprung och det är särskilt roligt att notera det nya namnsdagsbarnet Saga”, säger Katharina Leibring som är institutets ledamot i Namnlängdskommittén.

De nerpetade namnen Maja och Julia har tillsammans med Emma legat högt på listorna i många år och en förklaring till deras minskade popularitet kan enligt Katharina Leibring vara att deras bärare nu börjar komma upp i barnafödande åldrar:

”Eftersom unga föräldrar inte så gärna ger sina barn namn från sin egen generation får vi därför ofta en nedgång”.

Maryam och Matteo ökade mest

Det flicknamn som ökade allra mest jämfört med föregående år var Maryam, som stigit med 70 procent. Bland pojknamnen var det Matteo som ökade mest, plus 33 procent jämfört med året innan. Lovisa var det flicknamn som procentuellt minskade mest med 34 procent medan största minskningen bland pojknamn var Ville med 24 procent.

Sju nya flicknamn in på topp 100

På flickornas topp 100 kom de nya namnen Maryam, Hedvig, Mira, Zoey, Idun, Melina och Noomi in till förmån för nerpetade namnen Adele, Nathalie, Emmy, Linn, Elina, Tilda och Novalie. De nya namnen på pojkarnas topp 100 var Levi, Vide och Neo. Namnen som lämnade listan var Edward, Rasmus och Mio.

”Flera av de nya namnen är bubblare som redan varit inne och nosat på listan. Maryam, som är en form av Maria, är ett sådant namn, liksom Levi och Hedvig. Vide, Idun och Melina har klättrat stadigt de senaste åren och deras inträde var väntat. Zoeys var mer överraskande, men under det namnet ryms också många stavningsvarianter. Bland namnen som lämnar finns både gamla favoriter som Nathalie, Linn och Rasmus, och mer tillfälliga besökare som Adele”, säger Katharina Leibring.

Topp 10: Vanligaste tilltalsnamn för nyfödda 2017


Flickor

Pojkar

1

Alice (1)

William (3)

2

Alicia (6)

Oscar (1)

3

Olivia (7)

Liam (4)

4

Ella (5)

Lucas (2)

5

Ebba (9)

Oliver (5)

6

Lilly (2)

Alexander (7)

7

Astrid (15)

Elias (8)

8

Saga (11)

Hugo (6)

9

Freja (13)

Noah (10)

10

Wilma (10)

Adam (11)


Läs mer

Namn: Personnamn

Nyheter om namnstatistik

Alice och Oscar tillbaka i toppen (31 januari 2017)

Anna och Lars är vanligaste namnen (22 februari 2016)

Elsa och William i topp 2015 (21 januari 2016)

Elsa och Lucas populäraste namnen (21 januari 2015)

Alice och Lucas leder namnligan (21 januari 2014)

Alice och William populärast även 2012 (22 januari 2013)

Uppdaterad 31 januari 2018